A A+ A++

Gorlice. We wtorek na doraźnym posiedzeniu Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, podjęty został temat wykrycia ogniska grypy ptaków w powiecie gorlickim. To pierwsze ognisko HPAI w 2021 r. na terytorium województwa małopolskiego.

Ogniska grypy ptaków zostały wykryte w dwóch gospodarstwach na terenie powiatu gorlickiego. Na miejscu ogniska grypy ptaków, działają dwa zespoły inspektorów weterynaryjnych, które wykonują przeszukania terenu w obszarze zapowietrzonym w promieniu 3 kilometrów od ogniska. Została wykonana również dezynfekcja wstępna i ostateczna kurników. 

– W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone procedury zwalczania przewidziane w przypadku H5N8, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków – informuje Wojewoda Małopolski Łukasz Kmita, który zorganizował dziś wideokonferencję na ten temat. 

W wideokonferencji uczestniczyli m.in. wicewojewoda Ryszard Pagacz, przedstawiciel Starostwa Gorlickiego, małopolski komendant wojewódzki państwowej straży pożarnej st. bryg. Piotr Filipek, komendant wojewódzki policji w Krakowie insp. Roman Kuster i małopolski państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Jarosław Foremny.

– Dziękuję wszystkim służbom za możliwie szybkie i konsekwentne działanie na fermach drobiu. Wystąpienie ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI w województwie małopolskim to pierwszy przypadek z jakim mamy do czynienia. Mam nadzieję, że w naszym województwie sytuacja związana z ogniskami tzw. ptasiej grypy nie będzie się powtarzała. Jeszcze raz dziękuję za podjęte działania- mówił Łukasz Kmita.

***
W chwili obecnej w Europie najwięcej przypadków HPAI u dzikiego ptactwa   odnotowuje się w Niemczech oraz Danii. W wielu państwach członkowskich UE występują pojedyncze przypadki grypy ptaków. W lutym i marcu br. w Polsce nastąpił wzrost potwierdzonych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI wśród dzikiego ptactwa. W styczniu stwierdzono 3 przypadki choroby u dzikich ptaków, w lutym- 32 przypadki, natomiast w marcu (do 18 marca ) – stwierdzono 28 nowych przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u dzikiego ptactwa.

***
Grypa ptaków należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%. Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A. (czynnik etiologiczny: wirus z rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus).

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących. 

Drogi zakażenia
Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Zagrożenie dla ludzi
Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka i w chwili obecnej nie ma podstaw do wprowadzania ponadstandardowych środków prewencyjnych w odniesieniu do ludzi. Badania genetyczne wirusa H5N8 wykrytego w Polsce wskazują na typowy profil, charakterystyczny dla wirusów ptasich i brak głównych cech przystosowawczych do organizmu człowieka.

Biorąc jednak pod uwagę ewolucyjne pochodzenie wirusów H5N8 od H5N1 oraz generalnie dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi. Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów.

Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus w reprezentacji Polski! Podstawowy piłkarz z pozytywnym wynikiem!
Następny artykułJutro autobusy pojadą inaczej. Powód? Remonty ulic