Duszenie to jeden z procesów obróbki termicznej żywności. Udusić można prawie każde mięso, drób, dziczyznę, ryby, warzywa, grzyby. Duszone potrawy są zdrowsze niż smażone, a smaczniejsze niż gotowane.
Duszenie polega na krótkim obsmażeniu potrawy, a następnie gotowaniu jej w niewielkiej ilości wody pod przykryciem lub długotrwałym gotowaniu w niewielkiej ilości wody i tłuszczu z pominięciem etapu obsmażenia.
W obu przypadkach do duszenia używa się naczyń z dopasowanymi pokrywami, zapobiegającymi szybkiemu ulatnianiu się pary, która przenikając tkanki półproduktów, przyspiesza proces zmiękczania.
Wcześniejsze obsmażenie potrawy sprawia, że pojawia się apetyczna brązowa skórka, która nie tylko dobrze wygląda, lecz także zatrzymuje wewnątrz produktu dużo smaku i wilgoci. To między innymi ona odpowiedzialna jest za głęboki, lekko karmelowy smak w duszonych sosach. Jej możemy podziękować także za to, że duszone mięso nie jest twarde i suche.
Pierwszy etap nie jest konieczny – jeśli chcemy przygotować lekkostrawne danie, możemy równie dobrze podgotować składniki w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła czy oliwy i przypraw.
Powolne gotowanie obsmażonych składników w niewielkiej ilości płynu sprawia, że cały ich smaki i aromaty przenikają się i szlachetnieją, a tkanki miękną i rozluźniają się.
Kluczem do idealnie uduszonej potrawy jest czas. Powolne duszenie może zmienić najprostsze składniki w wykwintne danie.
Dusić możemy nie tylko na ogniu, ale także w piekarniku. W piekarniku mamy pewność, że potrawa podgrzewa się z każdej strony i się nie przypala. Na dodatek, jeśli używamy naczynia ze szczelną pokrywą, prawie nie musimy podlewać potrawy wodą czy bulionem, bo dusi się ona we własnym sosie.
Duszenie dotyczy przede wszystkim potraw wytrawnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Co ciekawe dusić można także owoce. Najlepiej robić to w lekkim syropie cukrowym lub świeżo wyciśniętym soku. Można je też podlać alkoholem. Miękkie i aromatyczne, są doskonałą deserową alternatywą dla ciast i ciężkich kremów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS