Każdego dnia chłoniemy toksyny – z pożywienia, powietrza, gleby oraz z przedmiotów codziennego użytku. Specjaliście ds. żywienia zachęcają do przeprowadzenia minimum dwóch kuracji oczyszczających w ciągu roku. Wiosna to idealny czas na detoks. Jak łatwo i “bezboleśnie” go wykonać?
Zatruwają nas sztuczne konserwanty i barwniki, rafinowane mąki, cukry i produkty pochodzenia zwierzęcego. Do tego dochodzi siedzący tryb życia, palenie papierosów, zanieczyszczone powietrze, chroniczny stres i zmartwienia. Nie ma się co dziwić, że żyjąc w ten sposób częściej chorujemy, pojawiają się problemy ze skórą oraz bóle brzucha i dyskomfort trawienny. Detoks może być jedynym słusznym rozwiązaniem problemów związanych ze złym samopoczuciem i spadkiem energii, jednak nie powinien kojarzyć się z głodówką. Wystarczy wyeliminować z diety kilka produktów, a na ich miejsce wprowadzić te o silnych właściwościach detoksykujących. Są one łatwo dostępne i niedrogie!
Oczyszczanie powinno trwać minimum tydzień. Na ten czas odstaw kawę, alkohol, papierosy, czarną herbatę, słodkie napoje gazowane, słodzone soki, białą mąkę, nabiał, jajka oraz mięso. Zrezygnuj też z cukru oraz zminimalizuj spożycie soli.
- Spożywaj pięć małych posiłków dziennie – zapobiega to zaleganiu pożywienia w jelitach;
- Pij minimum 2 litry wody dziennie, średnio i wysoko-zmineralizowanej – pomoże to usunąć wraz z moczem produkty przemiany materii;
- Pij dwie filiżanki zielonej herbaty dziennie – jest źródłem polifenoli wspomagających detoksykację organizmu;
- Pij herbatki ziołowe o działaniu moczopędnym – pokrzywę, skrzyp polny, bratek, a także koper włoski, melisę i miętę;
- Pamiętaj, by w każdym posiłku znalazły się owoce lub warzywa;
- Nie spożywaj produktów spożywczych, których składu czy pochodzenia nie … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS