Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem serwisu internetowego jest Bomega sp. z o.o. KRS:0000841054, NIP: 9112034523; REGON: 386056613. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności (np. realizacja umowy, marketing bezpośredni). Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Szybki kontakt z administratorem: adres poczty elektronicznej: [email protected]
Są jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego na Ziemi. Dostarczają cennych, bo nienasyconych, kwasów tłuszczowych, które stanowią większość ich składu (od 30 do nawet 60 proc.), błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i wielu minerałów, m.in. magnezu, żelaza, wapnia, sodu, cynku, fosforu i potasu. Podobno wystarczy wzbogacić dietę o zaledwie siedem sztuk orzechów dziennie, by cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem
AGATA LEGAN
Choć różnią się między sobą składem i właściwościami, wszystkie mają korzystny wpływ na nasz organizm: wspierają pracę serca (ryzyko zawału spada o 45 proc.) i układ krążenia, stymulują funkcjonowanie mózgu, zmniejszają ryzyko udaru, chronią układ nerwowy, redukują ryzyko wystąpienia chorób układu oddechowego (o 38 proc.) i rozwoju cukrzycy typu II (o 30 proc.), a także innych chorób przewlekłych i niektórych nowotworów. Najzdrowsze są oczywiście orzechy świeże, niesolone i niesłodzone, bez polewy i konserwantów.
ORZECHY WŁOSKIE
Właściwości:
mają najlepszą kompozycję tłuszczów, a już trzy sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3,
zawierają 10-15 proc. białka,
są bogatym źródłem witaminy B6,
mają dużą zawartość kwasu foliowego,
zawierają kwas elagowy, który podnosi odporność oraz wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie,
mają w składzie koenzym Q10 i L-argininę, które chronią układ krążenia.
Sięgnij po nie, jeśli…
jesteś w ciąży,
twoja dieta jest uboga w ryby,
jesteś w grupie ryzyka wystąpienia zaburzeń krążenia lub/oraz chorób serca czy zawału,
zdiagnozowano u ciebie paciorkowca, gronkowca czy inne pasożyty,
zatrułeś się, masz biegunkę lub inne dolegliwości żołądkowe,
masz osłabioną odporność i kłopoty ze snem,
masz egzamin lub inne zadanie wymagające dobrej pamięci i koncentracji,
masz łupież,
często farbujesz włosy.
MIGDAŁY
Właściwości:
w ponad 20 proc. składają się z białka,
100 g migdałów zapewnia 80 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez,
mają największą zawartość witamin B2 i E,
zawierają sporo potasu,
obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi,
poprawiają poziom odpowiedzi na insulinę,
zawierają najwięcej błonnika (12,5 proc.),
poprawiają metabolizm i zobojętniają kwasy żołądkowe.
Sięgnij po nie, jeśli…
jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej,
masz zgagę lub mdłości (zwłaszcza w ciąży),
chcesz zredukować napady głodu,
jesteś zestresowany, rozdrażniony i nerwowy,
brakuje ci energii,
odczuwasz spadek libido,
odczuwasz PMS lub silne bóle miesiączkowe,
masz łamliwe włosy i paznokcie,
masz wrażliwą skórę.
ORZECHY LASKOWE
Właściwości:
zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu,
są bogate w witaminę E – 100 g zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania,
zapobiegają zakrzepom,
dostarczają sporej dawki kwasu foliowego,
zawierają sporo witaminy C.
Sięgnij po nie, jeśli…
jesteś w grupie ryzyka rozwoju miażdżycy,
jesteś w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze,
odczuwasz problemy z potencją lub zdiagnozowano u ciebie zbyt niską ruchliwość plemników,
masz żylaki,
masz kaszel,
chcesz pozbyć się tzw. oponki.
PISTACJE
Właściwości:
zawierają 20 proc. białka,
są bogate w beta-karoten oraz karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, zmniejszają też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
75 g pistacji zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6,
zawierają największą ilość potasu,
mają silne właściwości antynowotworowe.
Sięgnij po nie, jeśli…
masz zbyt wysokie ciśnienie lub jesteś w grupie ryzyka,
chcesz obniżyć poziom trójglicerydów,
jesz spore ilości mięsa,
jesteś w grupie ryzyka rozwoju nowotworu, zwłaszcza płuc lub prostaty,
masz wadę wzroku,
dokuczają ci skurcze,
masz PMS,
walczysz z kompulsywnym objadaniem się.
ORZESZKI ZIEMNE
Właściwości:
zawierają najwięcej białka – 25 proc. składu,
wyróżniają się rekordową ilością witaminy B3 (niacyny), odpowiedzialnej m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego i za syntezę hormonów płciowych, tyroksyny i kortyzolu,
w ich różowoczerwonej skórce zawarte są polifenole, m.in. resweratrol, kwercetyna, rutyna i kwas elagowy, które neutralizują wolne rodniki.
UWAGA: są silnym i niebezpiecznym alergenem!
Sięgnij po nie, jeśli…
uprawiasz sport, zwłaszcza wyczynowo, lub trenujesz kulturystykę,
doświadczasz stresu, przeżyłeś traumę, cierpisz na bezsenność lub migreny,
jesteś w grupie ryzyka rozwoju depresji,
jesteś w grupie ryzyka rozwoju miażdżycy lub choroby wieńcowej,
masz zaburzenia metaboliczne,
masz wahania nastrojów,
obserwujesz u siebie objawy przedwczesnego starzenia się.
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Właściwości:
są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł selenu – pierwiastka, który bierze udział w produkcji nasienia i chroni przed nowotworami – jeden orzech zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na selen,
poprawiają profil lipidowy,
zawierają sporo magnezu i stymulują pracę mózgu,
zawierają dużo wapnia.
UWAGA: mogą wywołać reakcję alergiczną!
Sięgnij po nie, jeśli…
starasz się o dziecko,
masz zaburzenia odporności,
masz problemy z tarczycą,
spożywasz znaczne ilości cholesterolu i produktów wysoko przetworzonych,
wykonujesz pracę umysłową lub/oraz spędzasz wiele godzin przed ekranem komputera,
masz suche, matowe włosy.
ORZECHY PECAN
najsłodsze i najbardziej maślane w smaku,
zawierają najwięcej tłuszczu (72 proc.) i najmniej białka (9 proc.),
są bogatym źródłem cynku – 100 g pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania,
są bogate w przeciwutleniacze (m.in. fenole i flawonoidy), które redukują stres oksydacyjny i uszkodzenia tkanek,
zawierają miedź, która zapobiega uszkodzeniom mózgu.
UWAGA: mogą wywołać reakcjęalergiczną!
Sięgnij po nie, jeśli…
jesteś w grupie ryzyka rozwoju chorób serca lub/oraz nowotworów,
jesteś w grupie ryzyka rozwoju chorób Parkinsona lub Alzheimera,
często miewasz stany zapalne,
cierpisz na chorobę autoimmunologiczną,
cierpisz na chorobę zwyrodnieniową stawów,
masz PMS lub wahania nastrojów,
masz menopauzę,
obserwujesz u siebie zaburzenia pigmentacji skóry.
ORZECHY NERKOWCA
Właściwości:
uchodzą za najsmaczniejszy orzech świata,
zawierają 18 proc. białka,
wyróżnia je największa ilość pierwiastków: magnezu, fosforu, selenu, cynku i żelaza,
zawierają witaminę K, która odpowiada m.in. za prawidłową krzepliwość krwi,
poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę,
mają niski IG (15),
podnoszą poziom serotoniny w organizmie.
Sięgnij po nie, jeśli…
jesteś w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy typu II,
chorujesz na cukrzycę,
masz wysokie ciśnienie lub/oraz cholesterol,
łatwo się denerwujesz i bywasz nadpobudliwy,
masz wahania i spadki nastrojów,
jesteś na diecie odchudzającej i chcesz zredukować apetyt,
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Etykieta logowania społecznościowego
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS