A A+ A++

Ta strączkowa roślina ma wielu zwolenników. I dobrze! Jego wartości odżywcze doceniano już nawet w czasach starożytnych. Warto się do niego przekonać. Bób to przede wszystkim cenne źródło białka, witamin oraz minerałów. Warto zastępować nim mięso.

Świeży i prawidłowo przyrządzony bób może zastąpić mięso lub stanowić dodatek do obiadu zamiast surówki. Można go również jeść z odrobiną soli lub z rozpuszczonym masłem. Trzeba dbać o jego przechowywanie, bo bardzo szybko się psuje.

Bób jest bogaty w cenne składniki odżywcze. Jak informuje redakcja Wprost świeży bób to doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz bardzo potrzebnych nam aminokwasów. Ponadto jest źródłem sodu, miedzi i wielu witamin (np. witaminy A, witamin z grupy B, witamina C).

Czytaj także:  „Jeszcze nie ten czas”. Znany epidemiolog przestrzega przed zdejmowaniem maseczek!

Nie każdy powinien go jednak jeść. Z bobu powinny zrezygnować osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, kamicę nerkową i choroby trzustki i osoby chore na cukrzycę. Bobu nie należy podawać też niemowlętom i małym dzieciom.

Ma wiele właściwości leczniczych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, jest stosowany w leczeniu anemii, chroni przed nowotworem jelita grubego oraz wspomaga leczenie choroby Parkinsona.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBranża weselna w Hiszpanii liczy straty w miliardach euro. Co z weselami w Polsce?
Następny artykułUM Bełchatów: Radni ponownie zagłosują korespondencyjnie