A A+ A++

Dieta śródziemnomorska jest znana już od dawna. Jej jadłospis opiera się głównie na warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz oliwie. Uzupełnia je nabiał, białe mięso, jaja, ryby oraz owoce morza. Jako dodatki warto stosować orzechy i nasiona oraz rośliny strączkowe. Do minimum należy ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa. Ponadto żywność musi być jak najmniej przetworzona różnorodna, a najlepiej gdy jest sezonowa.

Dzięki wysokiej zawartości niskoprzetworzonego jedzenia, w skład którego wchodzą głównie warzywa, błonnik i białko, można szybko stracić nadliczbowe kilogramy. Łatwo się najeść do syta i w ten sposób nie przekraczać dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Jak informuje redakcja Men’s Health to jeden z najgruntowniej przeanalizowanych naukowo modeli żywienia. Podobno stosując dietę śródziemnomorską, można liczyć na przedłużenie życia, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych oraz cukrzycy typu II.

Czytaj także:  Nowe badania dla osób po czterdziestce!
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł10. wygrana JKTS-u w tym sezonie
Następny artykułSzkoły ponadpodstawowe na targach edukacyjnych