A A+ A++

W trakcie upałów wiele osób skarży się na opuchnięte stopy i dłonie. Wysokie temperatury nasilają szkodliwe działanie niewłaściwe skomponowanej diety. Wysokoprzetworzone produkty, żywność typu fast food, duże dawki soli i niewystarczająca ilość płynów sprzyjają powstawaniu obrzęków. Co zatem jeść, by nie dochodziło do zatrzymywania wody i powstawania opuchlizny na stopach i dłoniach? Wyjaśniamy.

Upalne lato jest wyzwaniem dla całego organizmu. Dla serca, układu krążenia i oddechowego. Wysokie temperatury eskalują toksyczny wpływ produktów spożywczych na organizm.

Nikt nie czuje się komfortowo z opuchniętymi stopami i dłońmi. Nie chodzi tylko o efekt estetyczny, ale uczucie obrzmienia, ociężałości, dyskomfortu i złego samopoczucia. Osoby, które mają tendencję do zatrzymywania wody w organizmie powinny w pierwszej kolejności skorygować swój jadłospis.

Skąd się biorą obrzęki?

Przyczyn zatrzymywania wody w organizmie może być bardzo dużo. Sprzyja im nie tylko zła dieta, ale też brak aktywności fizycznej, siedzący tryb pracy i życia oraz wysoka temperatura otoczenia. U kobiet w okresie rozrodczym może występować cykliczne, comiesięczne zatrzymywanie wody w organizmie, co jest charakterystyczne dla PMS-u i wynika ze zmian hormonalnych.

Zobacz również: Lekkie i sycące sałatki na lato

Obrzęk sygnałem chorobowym

Wiele osób skarży się na opuchnięte stopy po długiej podroży. Często wystarczy wtedy unieść nogi i dać im odpocząć, a później porządnie się wyspać. Bywa i tak, że obrzęk, zwłaszcza taki, który długo się utrzymuje, jest informacją o chorobie.

Organizm często manifestuje w ten sposób choroby kardiologiczne, a także schorzenia w obrębie stawów, tarczycy czy nerek. Zdarza się, że obrzęk występuje w skutek niewydolności żylnej, alergii pokarmowej lub kontaktowej – najczęściej jako uczulenie na kosmetyk. Obrzęk może być reakcją niepożądaną po zażyciu leku.

Masz skłonność do obrzęków?

W pierwszej kolejności zrewiduj swój styl życia. Każdy jego aspekt ma znaczenie. Również sen, który – jak mogłoby się wydawać – nie ma wpływu na obrzęki. Owszem ma, bo dobrze zregenerowany organizm lepiej radzi sobie w każdej sytuacji, w tym w ekstremalnie wysokich temperaturach.

Bardzo ważna jest aktywność fizyczna, oczywiście w skrajnie upalne dni tylko w godzinach porannych lub wieczornych. Kluczową kwestią jest nawodnienie organizmu i dobrze skomponowana dieta.

Zobacz również: Co wypłukuje magnez, wapń i potas?

Obrzęki a nawodnienie organizmu

Dorosły człowiek powinien wypijać nie mniej niż 2 litry wody na dobę, jednak w trakcie upałów, gdy bardziej się pocimy, porcję płynów trzeba adekwatnie zwiększyć.

Zbyt mała ilość wypijanej wody zwiększa prawdopodobieństwo obrzęków.  Dlaczego tak się dzieje? W ekstremalnie wysokich temperaturach, które występują coraz częściej na naszej szerokości geograficznej, organizm próbuje się zabezpieczyć. Skoro nie dostaję odpowiedniej ilości wody, zatrzymuje ją w organizmie.

Nie lubisz smaku wody? Dodaj do niej sok z cytryny, liski mięty, plastry ogórka, kawałki arbuza czy innych owoców. Wzbogacą smak i pomogą nawodnić orga … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWielopak Weekendowy CMLXXXIV – Koszmar Kowalskiego
Następny artykuł6 “złych” aktorów, którzy zagrali w naprawdę dobrych filmach!