Dieta Kwaśniewskiego — co to jest?
Dieta Kwaśniewskiego, występująca również pod nazwą diety optymalnej, pochodzi od nazwiska jej autora — polskiego lekarza i dietetyka dr Jana Kwaśniewskiego. Polega na czerpaniu energii z produktów bogatych w tłuszcz, zaś ogranicza spożywanie białka i węglowodanów. Jest skuteczna w przypadku redukcji masy ciała, a także polecana dla cukrzycy typu 2.
Dieta Kwaśniewskiego — zasady
Dieta Kwaśniewskiego z założenia jest dietą, w której ogranicza się węglowodany, a w zamian za to zwiększa się liczbę produktów bogatych w tłuszcze. To właśnie one mają stanowić podstawę codziennego menu. Zaleca się zatem jedzenie minimum trzech tłustych posiłków zawierających tłuste mięso, wędliny, pasztety, kiełbasy, masło, sery i jajka. Białko i węglowodany stanowią jedynie “dodatek”. Proporcja tłuszczu, białka i węglowodanów w ciągu dnia kształtuje się następująco:
— 50–70 g węglowodany,
— 60–90 g białko,
— ponad 150 g tłuszczu.
W tej diecie chodzi o skrupulatne przestrzeganie wskazanych w diecie proporcji składników pokarmowych, gdzie na 1 g białka przypada minimum 2,5 g tłuszczu i maksymalnie 0,8 g węglowodanów.
Dieta Kwaśniewskiego — efekty
Dieta Kwaśniewskiego pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów w dość szybki sposób. Utrata masy ciała jest związana przede wszystkim z tym, że ten sposób żywienia jest w rzeczywistości dość niskokaloryczny. Twórca diety mówi nawet o utracie 5 kg w ciągu 4 tygodni stosowania diety. Warto jednak pamiętać, że zdrowe, zalecane tempo chudnięcia to 0,5–1 kg tygodniowo. Dieta jest rekomendowana dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, u których tak duże ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę.
Dieta Kwaśniewskiego — co można jeść?
— sery — żółte, topione, twarogowe pełnotłuste, pleśniowe, oscypki,
— mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe (szczególnie gęś, kaczka),
— wędliny: salceson, boczek, baleron, bekon, szynki, parówki i pasztety,
— kabanosy, kiełbasy i kaszanki
— podroby drobiowe i wieprzowe (nerki, wątróbka, serca),
— tłuste ryby: łosoś, makrela, tuńczyk, węgorz, szproty, śledź,
— konserwy rybne,
— mleko 3,2% lub o większej zawartości tłuszczu,
— majonez, śmietana,
— oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, lniany, rzepakowy,
— orzechy — wszystkie rodzaje,
— nasiona słonecznika,
— masło, smalec, słonina.
Dieta Kwaśniewskiego — czego nie można jeść?
Na diecie tej nie wolno spożywać:
— słodyczy,
— dżemu,
— cukru,
— miodu,
— ryżu,
— kaszy,
— makaronu,
— potraw mącznych (naleśniki, pierogi),
— owoców,
— słodkich napojów,
— warzyw strączkowych.
Dieta Kwaśniewskiego — przykładowy jadłospis
Posiłek 1 — śniadanie: omlet z 2 jaj (około 100 g) z truskawkami (100 g) smażony na maśle, herbata z cytryną
Posiłek 2 — obiad: zupa kapuśniak gotowana na schabie (200 g), śledź w śmietanie (110 g), ziemniaki (100 g), woda z cytryną
Posiłek 3 — kolacja: średniej wielkości kaszanka (ok. 150 g) smażona na boczku (50 g), 2 kromki chleba białkowego (100 g) posmarowane masłem (30 g), herbata
DD
Jak podciągać się na drążku — nachwytem czy podchwytem? (FABRYKA SIŁY)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS