Deser legumia gościł na stołach naszych babć, ale od kilku lat znowu wrócił do łask. Łatwy przepis sprawia, że deser wyjdzie nawet osobom, które rzadko eksperymentują w kuchni.
Sezon na maliny zbliża się wielkimi krokami, dlatego malinowa wersja leguminy będzie idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
– 5 jajek (sparzyć wrzątkiem)
– 1 kostka masła
– 1 szklanki cukru
– ½ l. mleka
– 6 łyżeczek żelatyny
– ½ kg malin
– galaretka np owoce leśne
– cukier waniliowy
– biszkopty do wyłożenia tortownicy
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy ukręcić masło z cukrem i dodać żółtka. Później zagotować mleko, połowę odlać, przestudzić i rozpuścić w nim żelatynę. Potem wlać pozostałe mleko i połączyć z pozostałą masą. Następnie ubić pianę z białek połączyć z masą.
Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, potem ułożyć maliny i wylać drugą pozostałą porcję masy. Tak gotowe ciasto należy chwilę schłodzić w lodówce, a następnie udekorować owocami i znowu włożyć do lodówki. Tym razem na trzy godziny.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS