Jajka faszerowane pieczarkami
Przez cały rok, nie tylko w Wielkanoc, na polskich stołach nie brakuje jajek w różnych wydaniach. Doskonale smakują ugotowane na twardo lub miękko, sadzone, w koszulkach lub w kremowej jajecznicy. Stanowią bazę do licznych przepisów, które podbijają kubki smakowe rodziny i zaproszonych gości. Nie zawsze trzeba z nimi kombinować, wystarczy przygotować proste nadzienie, które nada gotowanym jajkom charakteru.
Składniki na jajka faszerowane
-
8 jajek ugotowanych na twardo,
-
2 łyżki majonezu,
-
5 pieczarek,
-
1 cebula,
-
1 łyżka masła,
-
5-6 liści sałaty,
-
10 g kiełków rzodkiewki,
-
szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie jajek faszerowanych
-
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Kiedy w wodzie pojawią się bąbelki, wystarczy ustawić czas na ok. 8-10 minut, a następnie zalać je zimną wodą i ostudzić.
-
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyciągamy wszystkie żółtka. Białka pozostawiamy w całości, a żółtka wrzucamy do miseczki.
-
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z jedną łyżką masła. Kiedy ładnie się zarumienią, dodajemy je do żółtek i całość mieszamy.
-
Do żółtek, pieczarek i cebuli dorzucamy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie mieszamy.
-
Tak przygotowanym nadzieniem delikatnie napełniamy puste połówki białek. Gotową przystawkę podajemy na liściach sałaty, a wierzch obficie posypujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!
Śledzie w sosie chrzanowym
Pyszniące się na talerzu śledzie wcale nie muszą się kojarzyć jedynie z okresem Bożego Narodzenia. Śledzie w sosie chrzanowym to idealna propozycja na Wielkanoc. Delikatne filety otulone puszystą pierzynką staną się ulubionym daniem zaproszonych gości.
Śledzie w sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się podczas Wielkanocy123RF/PICSEL
Składniki na śledzie w sosie chrzanowym
-
600 g filetów śledziowych,
-
5 łyżek majonezu,
-
5 łyżek śmietany 12%,
-
2-3 łyżki tartego chrzanu,
-
1 cebula,
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
szczypta pieprzu.
Przygotowanie śledzi w sosie chrzanowym
-
Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin do namoczenia. Pamiętajmy, by co godzinę wymieniać wodę na świeżą.
-
Wypłukane śledzie odsączamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok na 15 minut.
-
Majonez łączymy w miseczce z tartym chrzanem, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do czystego naczynia i zasypujemy łyżeczką cukru.
-
Ostatni etap polega na wymieszaniu ze sobą filetów śledziowych, sosu chrzanowego oraz cebuli. Tak przygotowaną przystawkę wykładamy na półmisek, a wierzch posypujemy koperkiem. Smacznego!
Sałatka ziemniaczana
Z połączenia sałaty, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, jajek na twardo i odrobiny majonezu możemy wyczarować smakowitą przystawkę. Prosta sałatka ziemniaczana to danie, które z powodzeniem zjemy jako osobne danie lub połączymy w parze z półmiskiem pełnym apetycznych wędlin. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt wygląda imponująco.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną
-
250 g ziemniaków,
-
3 jajka ugotowane na twardo,
-
3 ogórki kiszone,
-
1 cebula,
-
4 łyżki majonezu,
-
2 łyżki posiekanego koperku,
-
szczypta soli i pieprzu,
-
kilka liści sałaty masłowej.
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej
-
Liście sałaty myjemy, oczyszczamy i układamy na półmisku. W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, wypłukujemy skrobię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
-
Ugotowane ziemniaki wraz z cebulą i ogórkami kroimy w plasterki, a ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół.
-
Na liściach sałaty wykładamy najpierw ziemniaki, później cebulę i ogórki, a na samym wierzchu jajka. Całość dekorujemy majonezem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego!
Roladki z cukinii z szynką
Grillowane roladki z cukinii, wypełnione kremowym serkiem, szynką i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na nietypową wielkanocną przystawkę. Choć święta kręcą się wokół jajek i dań na ich bazie, warto przełamać rutynę i zaproponować gościom prostą, a zarazem przepyszną przekąskę.
Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki123RF/PICSEL
Składniki na roladki z cukinii
-
300 g cukinii,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
250 g serka śmietankowego,
-
8 plastrów polędwicy łososiowej,
-
8 suszonych pomidorów.
Przygotowanie roladek z cukinii
-
Umytą i osuszoną cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy z nich skrapiamy oliwą, a następnie podsmażamy z obu stron na patelni grillowej.
-
Przypieczone warzywo wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystygnięciu każdy plaster smarujemy serkiem kremowym.
-
Na tak przygotowaną cukinię wykładamy kawałek polędwicy łososiowej oraz połowę suszonego pomidora.
-
Każdy plaster cukinii z dodatkami zwijamy w ciasny rulonik, a następnie spinamy za pomocą wykałaczki. Wytrawną przekąskę podajemy ze świeżym pieczywem i domowym sosem czosnkowym. Smacznego!
„Ewa gotuje”: MazurekPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS