A A+ A++

Jajka faszerowane pieczarkami

Przez cały rok, nie tylko w Wielkanoc, na polskich stołach nie brakuje jajek w różnych wydaniach. Doskonale smakują ugotowane na twardo lub miękko, sadzone, w koszulkach lub w kremowej jajecznicy. Stanowią bazę do licznych przepisów, które podbijają kubki smakowe rodziny i zaproszonych gości. Nie zawsze trzeba z nimi kombinować, wystarczy przygotować proste nadzienie, które nada gotowanym jajkom charakteru.

Składniki na jajka faszerowane

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 5 pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżka masła,

  • 5-6 liści sałaty,

  • 10 g kiełków rzodkiewki,

  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie jajek faszerowanych

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Kiedy w wodzie pojawią się bąbelki, wystarczy ustawić czas na ok. 8-10 minut, a następnie zalać je zimną wodą i ostudzić.

  2. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyciągamy wszystkie żółtka. Białka pozostawiamy w całości, a żółtka wrzucamy do miseczki.

  3. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z jedną łyżką masła. Kiedy ładnie się zarumienią, dodajemy je do żółtek i całość mieszamy.

  4. Do żółtek, pieczarek i cebuli dorzucamy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie mieszamy.

  5. Tak przygotowanym nadzieniem delikatnie napełniamy puste połówki białek. Gotową przystawkę podajemy na liściach sałaty, a wierzch obficie posypujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!

Śledzie w sosie chrzanowym

Pyszniące się na talerzu śledzie wcale nie muszą się kojarzyć jedynie z okresem Bożego Narodzenia. Śledzie w sosie chrzanowym to idealna propozycja na Wielkanoc. Delikatne filety otulone puszystą pierzynką staną się ulubionym daniem zaproszonych gości.

Śledzie w sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Składniki na śledzie w sosie chrzanowym

  • 600 g filetów śledziowych,

  • 5 łyżek majonezu,

  • 5 łyżek śmietany 12%,

  • 2-3 łyżki tartego chrzanu,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie śledzi w sosie chrzanowym

  1. Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin do namoczenia. Pamiętajmy, by co godzinę wymieniać wodę na świeżą.

  2. Wypłukane śledzie odsączamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok na 15 minut.

  3. Majonez łączymy w miseczce z tartym chrzanem, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do czystego naczynia i zasypujemy łyżeczką cukru.

  4. Ostatni etap polega na wymieszaniu ze sobą filetów śledziowych, sosu chrzanowego oraz cebuli. Tak przygotowaną przystawkę wykładamy na półmisek, a wierzch posypujemy koperkiem. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana

Z połączenia sałaty, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, jajek na twardo i odrobiny majonezu możemy wyczarować smakowitą przystawkę. Prosta sałatka ziemniaczana to danie, które z powodzeniem zjemy jako osobne danie lub połączymy w parze z półmiskiem pełnym apetycznych wędlin. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt wygląda imponująco.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną

  • 250 g ziemniaków,

  • 3 jajka ugotowane na twardo,

  • 3 ogórki kiszone,

  • 1 cebula,

  • 4 łyżki majonezu,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • kilka liści sałaty masłowej.

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej

  1. Liście sałaty myjemy, oczyszczamy i układamy na półmisku. W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, wypłukujemy skrobię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

  2. Ugotowane ziemniaki wraz z cebulą i ogórkami kroimy w plasterki, a ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół.

  3. Na liściach sałaty wykładamy najpierw ziemniaki, później cebulę i ogórki, a na samym wierzchu jajka. Całość dekorujemy majonezem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego!

Roladki z cukinii z szynką

Grillowane roladki z cukinii, wypełnione kremowym serkiem, szynką i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na nietypową wielkanocną przystawkę. Choć święta kręcą się wokół jajek i dań na ich bazie, warto przełamać rutynę i zaproponować gościom prostą, a zarazem przepyszną przekąskę.

Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki

Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki123RF/PICSEL

Składniki na roladki z cukinii

  • 300 g cukinii,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 250 g serka śmietankowego,

  • 8 plastrów polędwicy łososiowej,

  • 8 suszonych pomidorów.

Przygotowanie roladek z cukinii

  1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy z nich skrapiamy oliwą, a następnie podsmażamy z obu stron na patelni grillowej.

  2. Przypieczone warzywo wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystygnięciu każdy plaster smarujemy serkiem kremowym.

  3. Na tak przygotowaną cukinię wykładamy kawałek polędwicy łososiowej oraz połowę suszonego pomidora.

  4. Każdy plaster cukinii z dodatkami zwijamy w ciasny rulonik, a następnie spinamy za pomocą wykałaczki. Wytrawną przekąskę podajemy ze świeżym pieczywem i domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

„Ewa gotuje”: MazurekPolsat

Sprawdź również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOrlen 80. Rajd Polski. 300 km tras i 70 stref dla kibiców
Następny artykuł80 nowych mieszkań w centrum Rybnika. Koncepcję budynku wyłoniono w konkursie