77% pracowników ma mało cech prozdrowotnych w swojej diecie chociaż aż 65% uważa, że odżywia się zdrowo. Aż 63% ankietowanych pracowników pije jednak co najmniej 2 litry wody.
Deklaracja wysokiej jakości codziennej diety może wynikać przede wszystkim z niskiego poziomu świadomości żywieniowej lub niedostatecznej edukacji w zakresie dietetyki i zdrowego żywienia.
Jak wynika z badania zrealizowanego przez Dailyfruits z Instytutem Medycyny Pracy polscy pracownicy bardzo dobrze oceniają jakość swojej diety. Aż 65% ankietowanych uważa, że odżywia się zdrowo. Jako niezdrową swoją dietę oceniło jedyne 30% respondentów – w tym 16% wśród kobiet i 30% wśród mężczyzn. Przekonaniu o zdrowej diecie przeczą jednak fakty. W rzeczywistości: 77% wszystkich ankietowanych ma niskie natężenie cech prozdrowotnych swojej diety.
Obserwujemy podobne przekonanie respondentów o tym, że ich dieta jest prawidłowa. W 2022 roku to 65%, a w 2020 roku 62% respondentów. Analiza natężenia cech prozdrowotnych jadłospisu pracowników nie ulega jednak poprawie. Pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Sprawia to, że mogą mieć niską motywację do zmiany. – podsumowuje Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Faktem jest, że wśród osób deklarujących, że zdrowo się odżywiają odnotowaliśmy najwyższy odsetek osób jedzących owoce i warzywa co najmniej raz dziennie (70% owoce, 60% warzywa). Jednocześnie 41% ankietowanych spożywa słodycze co najmniej kilka razy w tygodniu, a niemal co trzecia osoba (28%) raz w tygodniu spożywa alkohol, 6% ankietowanych pracowników spożywa napoje energetyczne raz w tygodniu, 12% spożywa regularnie słodzone napoje.
Wśród pozytywów należy odnotować także większy odsetek osób spożywających codziennie odpowiednią ilość wody. Aż 63% ankietowanych pracowników pije co najmniej 2 litry wody.
W badaniu Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z 2020 roku właściwy poziom nawodnienia wskazywało tylko 50% respondentów. Mamy zatem wzrost aż o 13%.
Subiektywna ocena sposobu żywienia sugeruje lepszy niż jest w rzeczywistości obraz realizowanej codziennie diety. Pewność, że z dietą wszystko jest w porządku sprawia, że taka osoba może mieć mniejszą potrzebę zmiany sposobu żywienia. Dodatkowo wiąże się to z obniżaną potrzebą poszukiwania potwierdzenia tych przekonań np. w formie konsultacji dietetycznej na własną rękę. Kluczowa jest edukacja, ponieważ deklaracja wysokiej jakości codziennej diety częściej będzie wynikała z niewiedzy a nie z nadmiernej pewności siebie. Dobrym pomysłem może się okazać spotkanie z dietetykiem w miejscu pracy, podczas wykładu dietetycznego czy indywidualnej konsultacji oraz promowanie zdrowych postaw żywieniowych w miejscu pracy w formie broszur informacyjnych. Istotne są również ułatwienia oferowane w miejscu pracy jak dostęp do zdrowej żywności, preferencyjne ceny w bufetach czy kantynach pracowniczych i stwarzanie okoliczności do spokojnego spożywania posiłków czy napojów.
Echo Chorzowa, informacje, wiadomosci, aktualnosci
Related
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS