Według rządowej agencji Centers for Disease Control and Prevention, choroby serca są główną przyczyną zgonów w Stanach Zjednoczonych. A jedną ze strategii profilaktyki jest odpowiednia, zdrowa dieta. Jakie miejsce zajmuje w niej czekolada? Przeczytajcie!
Zdrowa czekolada? To zapewne dobra informacja dla wielu z nas. Badacze sugerują, że czekolada to zdrowy wybór dla serca. Zaznaczają jednak, że, tak jak w życiu, tak i tu liczy się umiar i rozsądek.
Czekolada i jej główny składnik, kakao, zmniejszają ryzyko chorób serca. Flawanole w ziarnach kakaowych mają działanie przeciwutleniające, które zmniejszają uszkodzenia komórek związane z chorobami serca. Flawanole – występujące częściej w gorzkiej czekoladzie niż w mlecznej – mogą również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcjonowanie naczyń. Ponadto niektóre badania powiązały spożycie czekolady ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy, udaru mózgu i zawału serca.
Pozostaje więc pytanie: jak podejść do czekolady z głową?
Jeśli chcesz włączyć czekoladę do swojej diety, rób to z umiarem. Czemu? Większość czekolad i czekoladek produkowanych na masową skalę zawiera jednak niekoniecznie wskazane składniki. Chodzi o tłuszcz, cukier. Do tego dochodzą kalorie, zbyt duża ich ilość może przyczynić się do przyrostu masy ciała. A to zaś jest czynnikiem ryzyka nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy.
Z drugiej strony samo kakao, w przeciwieństwie do czekolady, ma niską zawartość cukru i tłuszczu, a jednocześnie ma potencjalne korzyści zdrowotne. Jeśli lubisz smak czekolady, dodaj zwykłe kakao do niskotłuszczowego mleka lub porannej owsianki. Smaczego i na zdrowie!
Źródło: Mayo Clinic
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS