To amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb i zarazem doskonały sposób na to, by super wykorzystać przejrzałe banany. Chlebek bananowy jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej.
Składniki:
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
– 1 łyżka cukru trzcinowego,
– 4 kostki gorzkiej rozdrobnionej czekolady ,
– 2 roztrzepane jajka,
– 4 banany (3 do ciasta i jeden do dekoracji),
– 2 szklanki mąki,
– 0,5 łyżeczki sody,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– kilka kropel aromatu waniliowego.
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa. Banany rozgniatamy widelcem, a jednego odkładamy do dekoracji. Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy. Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów. Mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i łączymy wszystko ze sobą.
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzch ciasta rozkładamy przekrojonego na pół banana. Pieczemy w 180 °C przez 45 minut (funkcja: góra-dół).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS