Zalety kompostowania
Stworzenie życiodajnego dla roślin kompostu zaczyna się od procesu rozkładu substancji organicznych — odpadków, które właściwie każdego dnia powstają w domach. W efekcie tlenowego rozkładu biomasy przy udziale pożytecznych bakterii powstaje cenny nawóz, którym zasilać można wiele gatunków roślin ozdobnych i uprawnych.
Kompostownika nie należy jednak traktować jako pojemnika na wszelkiego rodzaju odpadki. Szczególną uwagę należy zwrócić na resztki roślinne, które w nim lądują. Choć z zasady brzmią jak idealne uzupełnienie nawozu, w rzeczywistości mogą okazać się szkodliwe. Jakich roślin nie dodawać do kompostu? Prezentujemy listę najbardziej problematycznych egzemplarzy.
Zabiegi higieniczne w ogrodzie — zainfekowane rośliny wymagają specjalnego traktowania
Nawet jeśli z największą dbałością podchodzimy do uprawy roślin, nadal pozostają narażone na ataki szkodników i chorób. Zainfekowane części nie zawsze da się uratować, dlatego w ruch idą nożyce ogrodowe lub sekator. Trzeba wziąć pod uwagę, że chore lub uszkodzone przez szkodniki części roślin nie powinny stać się częścią kompostu.
Zarodniki grzybów, a także larwy czy jaja szkodników mogą przetrwać proces kompostowania. Gdy wykorzystamy go jako nawóz w ogrodzie, na własne życzenie rozprzestrzenimy intruzów po całym terenie. Tego rodzaju resztki roślinne powinny być usuwane z działek i ogrodów zgodnie z obowiązującymi w naszej gminie zasadami segregacji odpadów. Zakazane jest ich palenie na swojej posesji.
Nie wszystkie rośliny nadają się do kompostownika123RF/PICSEL
Czy można wrzucać chwasty do kompostownika?
Z dużą determinacją usuwasz chwasty, które zagłuszają uprawne rośliny, ale na tym nie koniec kłopotów. Pojawia się pytanie, co z nimi zrobić? Czy chwasty można kompostować? Dużym błędem jest wrzucanie do pojemnika okazów, które zdążyły wytworzyć nasiona. Warunki panujące w kompostowniku nie zniszczą ich, a wręcz mogą sprzyjać kiełkowaniu. Podobnie jest w przypadku chwastów wieloletnich, które odrastają z korzeni.
Porada: Jeśli mimo wszystko chcesz wykorzystać je do stworzenia wartościowego kompostu (dla przykładu — pokrzywa i skrzyp, mimo swojej skłonności do ogrodowej ekspansji, są bogate w cenne składniki mineralne), najpierw wysusz je na słońcu, by całkowicie obumarły.
Liście, które nie nadają się do kompostownika
Porządkując ogród, często zbieramy duże ilości liści. Uważny ogrodnik musi jednak dokonywać ich szczegółowej selekcji, nim dorzuci je do kompostu. Kiepskim dodatkiem są liście:
-
dębu,
-
buku,
-
olchy.
Zawierają duże ilości garbników, przez co spowalniają cały proces kompostowania. Największą ostrożność należy jednak zachować w kontekście kompostowania orzecha włoskiego — przede wszystkim liści, ale też innych części. Zawierają one organicznych związek chemiczny, znany pod nazwą juglon. W trakcie kompostowania ulega rozkładowi, a użycie nawozu z jego udziałem może blokować wzrost innych roślin. Do szczególnie wrażliwych gatunków zaliczają się: azalie, rododendrony, krokusy, pomidory, ogórki, jeżyny, jabłonie oraz winorośle.
Mimo to liści orzecha włoskiego nie trzeba spisywać na straty. Wygospodaruj na ich kompostowanie osobny pojemnik lub worek. Na powstały w ten sposób nawóz dobrze reagują tuje, paprocie, tulipany, cebule, buraki oraz czarne i czerwone porzeczki.
Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS