Gofry Ci nie wychodzą? Są gumowe oraz brakuje im smaku? Zastanawiasz się ciągle, jaki błąd popełniasz? Sprawdź, co zrobić, żeby gofry za każdym razem zachwycały i były chrupiące, puszyste i lekkie!
Gofry wydają się dosyć prosty w wykonaniu. Można je łączyć z różnymi dodatkami, np. udekorować owocami, bitą śmietaną, polać czekoladą lub dowolnym syropem. Najlepiej smakują wtedy kiedy chrupią, są puszyste i bardzo lekkie. Poznaj trik, który sprawi, że gofry będą smakować wyśmienicie.
Sekret chrupiących i lekkich gofrów. Rozpływają się w ustach!
Co musisz zrobić? Wystarczy, że dodając jajka do masy gofrowej oddzielisz żółtka od białek. Następnie ubijesz białka jaj na puszystą piankę – to właśnie ona sprawia, że gofry są chrupiące, puszyste i idealnie wyrastają.
Poznaj przepis na najlepsze gofry, które zawsze są chrupiące, puszyste i delikatne.
Składniki:
» 2 szklanki mleka
» 2 szklanki mąki
» 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1,5 łyżki cukru pudru
» 1/3 szklanki (80 ml) oleju
» odrobina soli
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do naczynia wsyp mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka i zmiksuj na gładką masę.
3. Białka ubij na sztywną piankę, dodaj ją bardzo delikatnie do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką.
Nagrzej gofrownicę i wlewaj kolejno porcję ciasta. Piecz przez 2 – 3 minuty, aż gofry nabiorą złocistego koloru i pysznej chrupkości. Gotowe gofry ostudź na kratce, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami. Bon Appétit!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS