A A+ A++

Awokado jest pełne elementów prozdrowotnych

Awokado to owoc, obok którego trudno przejść obojętnie. Część uważa, że owoc, którego polska nazwa to smaczliwka wdzięczna, jest zbyt tłusty, raczej nie pachnie, podobnie w smaku jest za bardzo nijaki. Jednak spora rzesza ceni go za sporo wartości odżywczych i bardzo wiele sposobów podania. Awokado można zjeść po prostu jak każdy owoc (wybierając w sklepie, warto sięgnąć po te z ciemniejszą skórką), można też niczym masłem smarować inne produkty, wykorzystać jako element sałatek, deserów, koktajli czy wreszcie zrobić słynną pastę guacamole.

A jak wygląda sprawa prozdrowotnych wartości tego owocu? Naprawdę ich nie brakuje. Ma sporo witamin (A, B, C, E i K), minerałów (magnez, potas, fosfor), błonnika i przeciwutleniaczy, a wspomniany tłuszcz to z gatunku tych dobrych – jednonienasycone kwasy tłuszczowe jak kwas oleinowy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Smaczliwka ma też niewiele węglowodanów.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKTBS realizuje 6 budynków, powstanie ponad 200 mieszkań
Następny artykułGdyńskie śniadanie wielkanocne dla samotnych i potrzebujących