Nie będę już powtarzać, że zdrowe jedzenie nie musi być skomplikowane ani trudne do wykonania. Tym razem pozwolę, żeby fakty przemówiły za siebie – i pokażę Wam po raz kolejny mój „foodbook”, czyli zestawienie posiłków z całego dnia!
Lubię robić te jadłospisy – pozwalają mi krytycznie przyjrzeć się temu, co jem i ewentualnie wprowadzić poprawki lub zmiany do moich posiłków. 🙂 Dzisiaj mam dla Was kolejne zestawienie prostych potraw, które ułatwiają zdrowe jedzenie na co dzień. Mam nadzieję, że Wam się spodoba!
PLACUSZKI TWAROGOWE
Przepis na placuszki twarogowe znajdziecie
GUACAMOLE Z PIECZYWKIEM VEGA LEKKIE
Ja najbardziej lubię łączyć guacamole z vega lekkie o smaku pomidorowym – to moje ulubione. Mieliście szansę je wypróbować na Codziennie Fit Tour w tym roku 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula lub pół dużej
- 1 mała papryczka piri piri
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z limonki
- sól, pieprz
- Pieczywko Vega Lekkie o smaku pomidor
Przygotowanie:
- Awokado rozgniatamy widelcem w miseczce.
- Cebulę i papryczkę kroimy drobno, dodajemy do awokado.
- Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado.
- Mieszamy całość, dodajemy sól, pieprz, sok z limonki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Możemy jeść od razu po przygotowaniu, lub wziąć ze sobą na wynos. Guacamole może nieco zmienić kolor, jeśli nie będzie zamknięte w szczelnym pudełeczku i polane sokiem z cytryny lub limonki.
WARIACJE MARTECZKI, CZYLI ORIENTALNY RYŻ Z KURCZAKIEM
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 woreczki ryżu
- około 450 g piersi z kurczaka
- pół czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- kilka pieczarek
- połowa kukurydzy z puszki
- warzywa mrożone, np. z mieszanki azjatyckiej, orientalnej
- mrożona fasolka szparagowa – garść
- sos sojowy
- pół łyżeczki brązowego cukru
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i przez chwilę marynujemy w sosie sojowym.
- W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę, przeciskamy czosnek przez praskę i smażymy obie te rzeczy na patelni.
- Dodajemy na patelnię pierś z kurczaka i smażymy-dusimy pod przykryciem.
- Mrożone warzywa i fasolkę gotujemy i gotowe już wrzucamy na patelnię do kurczaka.
- W końcowym etapie dodajemy paprykę, pokrojone pieczarki oraz kukurydzę.
- Dodajemy do całości 3-4 łyżki sosu sojowego, odrobinę przegotowanej wody i pół łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy.
- Czekamy aż sos się zagotuje, zdejmujemy z ognia, podajemy z ryżem i posypujemy szczypiorkiem.
JOGURT SKYR Z OWOCAMI
- jogurt skyr naturalny
- około 80 g mango
- garść borówek, malin czy truskawek
WRAPY ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki na 2 porcje
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie szpinaku
- 130 g sera feta
- kilka suszonych pomidorów, odciśniętych ręcznikiem papierowym z oleju
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- kiełki brokuła
- 3 wrapy domowe lub kupne
Przygotowanie:
- Na patelni przygotujemy farsz: na łyżce masła klarowanego podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak i czekamy, aż liście lekko zwiedną.
- Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory oraz pokrojony ser feta. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem.
- Gdy farsz będzie gotowy, nakładamy go na połowę wrapa, składamy na pół i grillujemy na patelni grillowej.
- Dekorujemy kleksem z jogurtu greckiego i kiełkami brokuła.
ZDROWE JEDZENIE – PRZEPISY
Szukasz jeszcze innych zdrowych przepisów? Sprawdź tutaj:
A jeśli chcecie więcej informacji o zdrowym trybie życia to koniecznie wejdźcie na – znajdziecie tam miedzy innymi moje artykuły na tematy treningowe i nie tylko.
Jeśli nie chcesz przegapić żadnego nowego filmu – kanał!
Dzięki temu będziecie na bieżąco, bo powiadomienia dostajecie od razu po publikacji filmu. A mi będzie bardzo miło!
Znajdziecie mnie też na i 🙂
Partnerem filmu jest marka Sonko.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS