Mieszko przez akt chrztu wprowadził nasze ziemie w okręg kuchni śródziemnomorskiej opartej na dietetyce humoralnej – mówi prof. Jarosław Dumanowski, historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Newsweek Historia: Czy na stole Mieszka I, Jana III Sobieskiego i naszym – znalazłyby się jakieś wspólne dania?
Prof. Jarosław Dumanowski: O daniach na stole Mieszka I nie wiemy praktycznie nic. Zresztą, tak samo, jak o samym Mieszku. Nawet daty jego chrztu nie jesteśmy pewni. Znamy kilka relacji i gdybamy. Gall Anonim, gdy pisał o Popielu i Piaście, wymienił, że podczas uczty podano prosiaka i piwo – możemy więc zakładać, że takie było jedzenie w we wczesnopiastowskiej Polsce.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS