A A+ A++

Mieszko przez akt chrztu wprowadził nasze ziemie w okręg kuchni śródziemnomorskiej opartej na dietetyce humoralnej – mówi prof. Jarosław Dumanowski, historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Prof. Jarosław Dumanowski: O daniach na stole Mieszka I nie wiemy praktycznie nic. Zresztą, tak samo, jak o samym Mieszku. Nawet daty jego chrztu nie jesteśmy pewni. Znamy kilka relacji i gdybamy. Gall Anonim, gdy pisał o Popielu i Piaście, wymienił, że podczas uczty podano prosiaka i piwo – możemy więc zakładać, że takie było jedzenie w we wczesnopiastowskiej Polsce.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Jesteśmy w stanie wegetacji”. Polscy taksówkarze tracą nadzieję
Następny artykułWalka o prezydenturę Słowacji rozstrzygnie się w drugiej turze