Czy te dania znalazłyby uznanie także dzisiaj? Sprawdziliśmy dzisiaj, jakie propozycje na obiad królowały w książce kucharskiej sprzed 200 lat!
Sześć dań: nawet tyle mogła przygotowywać gospodyni w kuchni sprzed 200 lat. Takie właśnie wyzwanie możemy podjać i dzisiaj jeśli będziemy wzorować się na książce kucharskiej z 1822 roku: „Co dzisiay gotować czyli sposób sporządzenia smakowitych potraw z mięsiwa, ryb, iarzyny i ciasta, przyprawiania rozmaitey podlewy, czyli sosów, tudzież robienia przednich galaret, tortów i pasztetów”.
Co na wspomnianych sześć dań się składało?
Pierwsze danie: rosoły, zupy i sztuka mięsa
Drugie danie: zieleniny czyli iarzyny
Trzecie danie: potrawka
Czwarte danie: legómina
Piąte danie: pieczyste
Szóste danie: galaretki i pieczywa
Przepisy proponowane w lwowskim przewodniku kulinarnym sprzed 200 lat pozwalały na stworzenie bardzo bogatego obiadu, który zachwyciłby i współczesnych. Co najważniejsze, większość przepisów proponowanych wówczas pozwalało uzyskać pożądany także dzisiaj efekt: znakomity smak, który wynikał z wykorzystania dość prostych i łatwo dostępnych półproduktów połączonych w określony sposób.
Co zatem możemy zaproponować na pyszny, letni obiad?
Podstawa kuchni naszych przodków? Rośliny strączkowe
Jak zachwala autor książki „Co dzisiay gotować?” (zachowano oryginalną pisownię):
Szparagi rosną w Europie dziko na piaszczystych gruntach. Dla wyśmienitego smaku pielęgnuią ich troskliwie ogrodnicy, albowiem uprawiane rosną nietylko byiniey, ale nawet tłuścieysze są i soczystsze, przeciwnie zaś zostaią chude i suche. (…) Smak szparagów jest przyjemny, słodkawy i łagodny, przytem szparagi czyszczą krew i łatwe są do strawienia, lecz używane nad miarę rozpalaią. Jakkolwiek wielorakim sporządza się sposobem, nayczęściey iednak gotują się w osoloney … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS