A A+ A++

Sezon na letnie owoce w pełni. Warto je wykorzystać do deserów i przekąsek. Proponujemy przepis na ciasto, które powinno każdemu smakować.

Przepis podaje Joanna Biel z Chrzanowa

Składniki:
bułka tarta do oprószenia formy
200 g masła pokrojonego na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
200 g mąki
50 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
80 g mleka

60 dag owoców np. truskawek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą – odstawić.
Rozpuścić masło.

Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka, wymieszać.

Dodać roztopione masło, mąkę skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mleko. Wyrobić.

Ciasto przelać do formy, ułożyć na nim pokrojone w kawałki truskawki.

Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto ucierane z owocami można podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAnastazja Pawluczenkowa kontra Danielle Collins | Ćwierćfinał Doha 2024
Następny artykułCasper Ruud ujawnia przyczynę choroby, której doznał w meczu z Zverevem