A A+ A++

SKŁADNIKI:

4, 5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
1  szklanki oleju
3/4 szklanki letniego mleka
10 dkg drożdży
szczypta soli
drobne owoce np. borówka amerykańska

Kruszonka
50 g masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru

WYKONANIE:
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.  Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blachę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMarihuana w namiotach
Następny artykułParyż-Nicea 2020. Deceuninck-Quick-Step po etapy