SKŁADNIKI:
4, 5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
1 szklanki oleju
3/4 szklanki letniego mleka
10 dkg drożdży
szczypta soli
drobne owoce np. borówka amerykańska
Kruszonka
50 g masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
WYKONANIE:
Na dno szerokiej miski stopniowo kruszę drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie krótko mieszam zawartość miski. Blachę o wym. 26 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia, ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS