Dzisiaj, 2 października (09:03)
Kuchnia pięciu przemian zyskuje na popularności. Chcemy w końcu jeść zdrowo i harmonijnie. Na czym polega metoda stworzona w starożytnych Chinach?
Metoda pięciu przemian to sposób gotowania, mający swoje korzenie w starochińskiej nauce i sposobie myślenia. Cała idea opiera się o pięć naturalnych żywiołów występujących w świecie przyrody, wzajemnie się zwalczających i jednocześnie pozwalających sobie istnieć. Ich dokładna kolejność to: drzewo, ogień, ziemia, metal i woda.
To ułożenie nie jest wcale przypadkowe i odpowiada następującym po sobie porom roku, czyli odpowiednio: wiosna, lato, późne lato, jesień i zima. Dlaczego jednak układać żywioły w określonej kolejności? Po co łączyć je z porami roku? Jaki ma to wpływ na nasze jedzenie?
Głównym założeniem chińskiej metody jest harmonia występująca w świecie przyrody. Starożytni myśliciele dostrzegli, że nasz organizm, tak jak natura, jest układem mocno zharmonizowanym, a poszczególne jego narządy są ze sobą ściśle powiązane.
Jesteśmy przecież jako ludzie nieodłączną częścią otaczającego nas świata. Do każdego żywiołu przypisano więc odpowiednią grupę ludzkich narządów.
I tak żywioł drzewa powiązany jest z wątrobą, ogień z sercem i krążeniem krwi, ziemia odpowiada za nasz żołądek i trzustkę, metal wpływa na płuca, a woda to nerki i pęcherz moczowy.
Gdy w starożytnych Chinach chory skarżył się na dolegliwości związane z wątrobą, lekarz w pierwszej kolejności leczył go w kierunku chorych nerek. Wiedział bowiem, że wszystkie narządy są ze sobą powiązane, a ich błędne działanie wynika z nieprawidłowości zachodzących w całym układzie.
W świecie żywiołów z pewnością pomogą … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS