W niedzielę (7 lipca) bydgoski Frymark po raz pierwszy zorganizowano na zapleczu dawnego “Rywala”. Zdania na temat nowego miejsca ą podzielone.
Bydgoski Frymark organizowany jest w naszym mieście już od ponad dziesięciu lat. Stworzyli go Katarzyna Fik (Świat Bab) i Piotr Jarecki (Gospodarstwo Ekologiczne Malinowy Chruśniak), którzy wpadli na pomysł zorganizowania bazaru ekologicznego, łączącego lokalnych producentów rolnych z poszukującymi zdrowej żywności mieszkańcami miasta.
Ta propozycja znalazła odzew zarówno wśród rolników i konsumentów. – Scementowało to wieś z miastem, tworząc miejsce o niepowtarzalnym klimacie, które stało się wzorem do naśladowania dla wielu innych takich imprez w Polsce. Idea była prosta – sprawić by ekologiczne produkty dla konsumenta w mieście były dostępne przez cały rok, a nie tylko okazjonalnie na dużych festiwalach, rolnikom zaś dać możliwość zamiany ekologicznego hobby na źródło stałego utrzymania – mówią twórcy Frymarku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS