My się nie dopytujemy, jak to się stało, że do nas trafili, dzielimy to, co mamy po kolei, tak jak biegnie kolejka, nie ma podziału, że “to jest dla uchodźców, a to dla Polaków” czy “to dla bezdomnych, a to dla rodzin”. Uważamy, że każdy, kto przychodzi po żywność, tej żywności bardzo potrzebuje – mówi Ireneusz Nitkiewicz, bydgoski radny, społecznik z Fundacji Chcepomagam.
Jadłodzielnia to miejsce, w którym nieodpłatnie można wymienić się jedzeniem. Do jadłodzielni każdy może przyjść i wziąć z półek lub lodówek żywność, której potrzebuje. W większości jadłodzielni nie ma ograniczeń, kto i co może zabrać ani też kto może oddać produkty spożywcze. W Polsce pierwsza jadłodzielnia powstała w maju 2016 r. w Warszawie. W marcu 2017 jako pierwsza tego typu inicjatywa w Bydgoszczy powstała Jadłodzielnia WSG Foodsharing. Obecnie w Bydgoszczy działają trzy jadłodzielnie: Karmnik przy siedzibie Wyższej Szkoły Gospodarki (ul. Królowej Jadwigi 14), Wspólna Spiżarnia (ul. Gdańska 79) i Dobrodzielnia Wisła Stary Fordon (ul. Piekary 1).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS