A A+ A++

Woda? Nie tylko doskonale gasi pragnienie

Mamy problemy trawienne? Czasami warto sięgnąć po rozwiązanie najprostsze, czyli po szklankę wody. Dlaczego? Ponieważ nawodniony organizm pracuje wydajniej i lepiej radzi sobie z pełnością w żołądku oraz leniwymi jelitami. Zamiast jednak sięgać po nią solo, warto dodać do niej kilka składników.

Świetnie pasuje tutaj albo plasterek cytryny lub odrobina soku z tego zdrowego owocu. Jeśli mamy pod ręką świeżą miętę, to również może tutaj być wykorzystana. W przypadku, kiedy trapi nas zatrucie pokarmowe, woda również może postawić nas na nogi: aby poczuć się lepiej, oprócz cytryny warto dodać szczyptę soli – tym samym przygotujemy naturalny napój izotoniczny.

Szybka herbata rozgrzewającaInteria Kulinaria

Napar z imbiru: rozrusza leniwe jelita

Imbir nie tylko rozgrzewa, ale poprawia pracę jelit123RF/PICSEL

Co wiemy o imbirze? Na pewno sięgamy po niego częściej zimą, ponieważ jego nieco pikantny smak podkręca smak herbaty pitej w trakcie słoty, a także kiedy chcemy się nieco rozgrzać. Okazuje się, że aromatyczne kłącze pomoże wtedy, kiedy nasz układ pokarmowy cierpi. Wystarczy dwa cm imbiru obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem, by mikstura nieco ostygła.

Imbir nie tylko rozgrzewa, ale również pobudza żołądek do produkcji większej ilości kwasów, które szybko rozprawiają się z trawionym pokarmem. Równocześnie poprawia perystaltykę jelit, więc szybciej miną uciążliwe wzdęcia.

Kminek: pomoże na przejedzenie

Kminek nie powinien być zaskoczeniem, ponieważ powinno się go dodawać do ciężkostrawnych potraw. Niestety, nie zawsze komponuje się do dań, a czasami jego smak może dominować i odjąć uroku spożywanego rarytasu. Jeśli po uczcie czujemy się przepełnieni i wzdęcia nas męczą, to można sporządzić z kminku napar.

Wystarczy jedna łyżeczka kminku zalana szklanką wrzącej wody. Całość wystarczy przykryć spodkiem i pozostawić do ostudzenia. W przypadku naparu z kminku powinno się tę miksturę dozować: wypijać po ćwierci szklanki kilka razy dziennie, aby poprawić perystaltykę jelit i pobudzić żołądek do wytężonej pracy.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzebudowa dwóch ulic wokół Parku Solidarności
Następny artykułRozpoczął się sezon żeglugowy na Kanale Gliwickim. To jedyna taka droga wodna w Polsce