fot.pixabay.com
Jak upiec brownie podpowiada blogerka Marta Olszewska:
https://www.radio90.pl/files/2020/05/swietopieczenia_bajerantka1.mp3
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 75 g mlecznej czekolady,
- 225 g masła,
- 300 g cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 225 g mąki pszennej,
- 375 ml mleka,
- 9 jajek
+ polewa (150g mlecznej czekolady i 100 ml śmietanki 30%)
+ dekoracja: jeżyny, borówki i mięta
Jak przygotować brownie?
Połamaną na kawałki czekoladę roztop razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Odstaw na bok. Jajka ubij razem z cukrem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszaj. Dodawaj stopniowo ciepłą masę czekoladową i połącz delikatnie za pomocą trzepaczki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz.
Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Piecz ok.60-70 min.
Zostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Polewa: rozgrzej w rondelku śmietankę (uważaj by jej nie zagotować!). Czekoladę poszatkuj. Śmietankę zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę. Nie mieszaj! Pozostaw na 5 min. Dopiero po tym czasie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z tortownicy. Wylej na nie polewę i udekoruj owocami oraz miętą.
Wilgotne, mocno czekoladowe, czyli takie jak być powinno. Dla mnie idealne. Jeżeli robisz ciasto z wyprzedzeniem i trzymasz je w lodówce, to dla bardziej aksamitnego smaku przed jedzeniem wyjmij go z lodówki na ok. godzinę przed podaniem.
– radzi Marta Olszewska.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS