A A+ A++

fot.pixabay.com

Jak upiec brownie podpowiada blogerka Marta Olszewska:

https://www.radio90.pl/files/2020/05/swietopieczenia_bajerantka1.mp3

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 75 g mlecznej czekolady,
  • 225 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 6 łyżek kakao,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 375 ml mleka,
  • 9 jajek

+ polewa (150g mlecznej czekolady i 100 ml śmietanki 30%)
+ dekoracja: jeżyny, borówki i mięta

fot. Bajerantka w kuchni

Jak przygotować brownie? 

Połamaną na kawałki czekoladę roztop razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Odstaw na bok. Jajka ubij razem z cukrem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszaj. Dodawaj stopniowo ciepłą masę czekoladową i połącz delikatnie za pomocą trzepaczki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz.

Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Piecz ok.60-70 min.

Zostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa: rozgrzej w rondelku śmietankę (uważaj by jej nie zagotować!). Czekoladę poszatkuj. Śmietankę zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę. Nie mieszaj! Pozostaw na 5 min. Dopiero po tym czasie wymieszaj.

Ciasto wyjmij z tortownicy. Wylej na nie polewę i udekoruj owocami oraz miętą.

Wilgotne, mocno czekoladowe, czyli takie jak być powinno. Dla mnie idealne. Jeżeli robisz ciasto z wyprzedzeniem i trzymasz je w lodówce, to dla bardziej aksamitnego smaku przed jedzeniem wyjmij go z lodówki na ok. godzinę przed podaniem.

– radzi Marta Olszewska.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRząd USA wystawił rachunki projektom OZE za korzystanie z gruntów federalnych
Następny artykułAlonso gotowy na Formułę 1