Katarzyna Bosacka jest dziennikarką i autorką programu “Wiem co jem”. Bosacka tym razem ujawniła skład lodów w proszku marki Delecta. “Zwracajcie uwagę na skład produktów w proszku z których można przygotować lody” – napisała dziennikarka na Instagramie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tych lodów lepiej nie kupuj. Bosacka ostrzega
Bosacka pokazała w mediach społecznościowych zdjęcie etykiety lodów w proszku o smaku truskawkowym. Jak zauważyła, w ich składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier, na drugim syrop glukozowy.
Trzecia pozycja należy do oleju palmowego, ale żeby brzmiało “łagodniej” producent nazwał go “olejem z nasion palmy” – skomentowała.
Lody truskawkowe analizowane przez Bosacką zawierają również emulgatory, gumę guar, sztuczne aromaty, sól i barwniki. Te ostatnie odpowiadają za intensywny, różowy kolor produktu. Dziennikarka zwraca szczególną uwagę na karmin, barwnik pochodzenia zwierzęcego, który może wywoływać alergie u niektórych osób.
Prawdziwych truskawek oczywiście brak, ale jest to produkt “o smaku”, więc nic dziwnego, że nie ma w nim prawdziwych owoców – komentuje.
Dietetyk masakruje sery z Biedronki
To nie pierwszy raz, kiedy składy produktów spożywczych są ujawniane w mediach społecznościowych przez dietetyków i ekspertów. Jak pisaliśmy w WP Finanse, dietetyk dr Michał Wrzosek oceniał na Instagramie m.in. osiem serów z Biedronki. Bez ogródek przyznał, że niektóre z nich to “słaby wybór”. Były to m.in. ser topiony Światowid ze szczypiorkiem czy serek w plastrach kanapkowy klasyczny Delikate.
Pięć serów dostępnych w Biedronce zyskało aprobatę dietetyka. Jako “fajny wybór” określił on mozarellę Sottile Gusto. Dr Wrzosek pozytywnie ocenił też mozarellę Light Sottile Gusto, ser królewski light firmy Sierpc oraz ser twarogowy Delikate.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS