A A+ A++

Najlepsze cytryny na sok

Jeśli zamarzyła nam się domowo robiona lemoniada lub potrzebujemy cytryn do przepisu, warto wiedzieć, po jakie owoce sięgać w sklepie. Specjaliści odradzają sięganie po cytryny pakowane po kilka sztuk w siatkach. Wprawdzie ich cena często jest dość kusząca, nie możemy pooglądać cytryn z każdej strony. Często po przyniesieniu do domu okazuje się, że skórka jest poobijana lub owoce zaczynają pleśnieć.

Wybieranie pojedynczych sztuk pozwoli nam oszacować wagę cytryny. Im cięższa, tym na ogół bardziej soczysta. Nadmiernie wydłużone cytryny bardzo często składają się w dużej mierze z grubej skórki, a miąższu i soku jest w nich jak na lekarstwo. Do wyciskania o wiele lepiej sprawdzą się owoce o cienkiej skórce. Jeśli w domu okaże się, że nie trafiliśmy z wyborem – nic straconego. Zapas grubszej skórki zetrzyjmy na tarce i dodajmy do ciasta lub babeczek.

Triki na sprawne wyciśnięcie soku cytrynowego

W jaki sposób wycisnąć sok z cytryny do ostatniej kropelki? Najlepiej zastosować sprawdzone metody, przy których specjalistyczne sprzęty mogą się schować. Najbardziej znany trik polega na umieszczeniu cytryny na desce, dociśnięciu jej ręką do podłoża i kilkukrotnym rolowaniu. 

Zapas soku z cytryny pozyskamy bez wyciskarki123RF/PICSEL

Alternatywna metoda zakłada wrzucenie jej na kilka minut do gorącej wody, a nawet podgrzanie przez parę sekund w mikrofalówce. Kontakt owocu ze źródłem ciepła sprawi, że stanie się bardziej soczysty. Osoby często korzystające z cytryn przekonują, że na większą ilość soku pomaga także przekrojenie cytryny nie równo na dwie połówki, ale po skosie.

Jak pozyskać sok z cytryny bez wyciskarki?

Wydaje się, że najszybszym i najprostszym sposobem na napełnienie szklanki sokiem z cytryny jest umieszczenie owocu w specjalnej wyciskarce. Nie każdy jednak ma taki sprzęt w domu lub nie czuje potrzeby inwestowania w coś, czego użyje może kilka razy w roku. Przedstawiamy prosty patent, dzięki któremu w krótkim czasie możemy rozkoszować się kwaśnym sokiem – bez konieczności krojenia cytryny.

Na czym polega zachwalany trik? Okazuje się, że wystarczy zaopatrzyć się w cytrynę, a do tego sięgnąć po wykałaczkę, patyczek do szaszłyków lub szpikulec. Po zgromadzeniu potrzebnych rzeczy chwytamy owoc tak, by szypułka znajdowała się na górze, a w dolnej części robimy nakłucie. Teraz wystarczy podstawić pod cytrynę kubek lub inne naczynie, mocno ścisnąć i obserwować, jak wylewa się z niej sok. To idealne rozwiązanie w trakcie gotowania, gdy potrzebujemy szybko zakwasić potrawę.

„Ewa gotuje”: Karmelizowana cytrynaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMałgorzata Szafoni zastępczynią prezes Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Następny artykułPraktyczny catering dietetyczny od Eat Fit Catering