Planujesz otworzyć gastronomię? Masz już własny lokal i zastanawiasz się, jak usprawnić jego działanie? Przygotowywanie dużej ilości posiłków oraz żywienie ludzi to niełatwe i wymagające zadanie. Warto w tej kwestii postawić na sprzęt, który ci to ułatwi. Jednym z takich urządzeń jest bemar gastronomiczny.
Czym jest bemar gastronomiczny?
W lokalach, które zajmują się żywieniem zbiorowym – w barach mlecznych, ale też restauracjach czy firmach cateringowych – bemar gastronomiczny to niezastąpione urządzenie, które znacząco ułatwia działalność i serwowanie posiłków.
Czym właściwie jest? To urządzenie wyposażone w system grzewczy, złożone z wkładów ze stali nierdzewnej, w których możesz wyłożyć gotowe jedzenie. System podgrzewania zapewnia im utrzymanie odpowiedniej temperatury i sprawia, że danie jest gotowe do serwowania na ciepło nawet kilka godzin po przyrządzeniu.
Bemary gastronomiczne gazowe czy elektryczne?
Obecnie w sklepach ze sprzętem gastronomicznym znajdziesz bemary zasilane energią elektryczną lub bemary gazowe. Każda z opcji wiąże się z nieco innymi wymaganiami. Bemary elektryczne nie wymagają specjalnych warunków w kuchni. Wystarczy podłączyć je do sieci.
Natomiast bemary gazowe to rozwiązanie, które sprawdzi się przede wszystkim w lokalach, gdzie serwowanie dań odbywa się w różnych częściach restauracji, na imprezach plenerowych lub w food truckach. Opcja gazowa jest znacznie tańsza w eksploatacji, co oznacza, że na dłuższą metę zapewni lokalowi oszczędności. Jednak, abyś mógł zamontować takie urządzenie w swojej restauracji, musisz spełnić kilka warunków: w kuchni powinna być odpowiednia wentylacja i przepływ powietrza.
Rodzaje bemarów gastronomicznych
Bemary gastronomiczne warto wybierać do rodzaju lokalu gastronomicznego, jaki prowadzisz lub zamierzasz otworzyć. Na rynku znajdziesz, między innymi:
- bemary mobilne,
- bemary stacjonarne.
Jeśli planujesz brać udział w imprezach plenerowych, piknikach rodzinnych czy po prostu zależy ci na serwowaniu dań na świeżym powietrzu, to z pewnością przydadzą ci się bemary mobilne.
Zwróć też uwagę, jakie dania głównie będziesz serwował w lokalu. Czy potrzebujesz bemarów z wkładami głębokimi? Te sprawdzą się szczególnie przy zupach i gulaszach oraz sosach. Bemary płytkie to dobre rozwiązanie do ekspozycji garmażerii. W zależności od ilości i rodzaju serwowanych dań możesz postawić także na bemary 2, 3, a nawet 4 komorowe. Takie połączenie ma z reguły jeden system kontrolny temperatury dla wszystkich wkładów.
Ponadto wybierać możesz między modelami z dodatkowymi opcjami, jak na przykład bemary z rozsuwanym blatem, ogrzewanymi szafkami, wzmocnioną półką czy bemar z kranem. Tym samym z łatwością znajdziesz rozwiązanie, które najlepiej sprawdzi się w twoim lokalu.
Funkcjonalne rozwiązanie do lokalu gastronomicznego
Bemary to dobre rozwiązanie nawet w niewielkich lokalach gastronomicznych. Pomagają zaplanować pracę na kuchni, minimalizują ryzyko wydawania dań w nieodpowiedniej temperaturze i wspomagają pracę kucharzy.
Do tego mobilne bemary sprawdzą się podczas imprez plenerowych, na których chciałbyś zaprezentować dania serwowane w twoim lokalu. Niezależnie od tego, jaki rodzaj potraw będziesz serwował, na rynku znajdziesz szeroki wybór sprzętu gastronomicznego. Dzięki temu prawdopodobnie bez problemu znajdziesz urządzenie, które najlepiej wpisze się w potrzeby twojej firmy.
Już dziś przekonaj się, o ile łatwiej będzie ci zapanować nad wydawaniem i serwowaniem dań z odpowiednio dobranym bemarem gastronomicznym!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS