Przepyszny esencjonalny barszcz na dziczyźnie. Sekretem smaku są suszone grzyby, korzenne przyprawy i domowy zakwas buraczany. Tego smaku nie da się z niczym porównać.
- 50 dag dziczyzny
- 50 dag buraków
- włoszczyzna bez kapusty
- cebula
- kawałeczek cynamonu
- 1-2 goździki
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ziarna jałowca
- 2-3 ziarna pieprzu
- kawałek skórki z cytryny
- ząbek czosnku
- 2-3 suszone grzyby
- 4 szklanki przegotowanej wody
- 3 szklanki kwasu buraczanego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- surowe żółtko
- 1/2 szklanki przetartych przez sito wiśni
- sól
- pieprz
- cukier
- Dokładnie wyszorowane buraki upiec w piekarniku. Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Umytą dziczyznę włożyć do rondla, dodać przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, cebulę i grzyby. Zalać przegotowaną wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, a następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 90 minut.
- W połowie gotowania wrzucić włoszczyznę. Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn, połączyć z przecedzonym rosołem z dziczyzny, wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, zagotować.
- Wlać kwas buraczany, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać przetarte przez sito wiśnie, pokrojone w cienkie paseczki grzyby i pokrojone w kostkę mięso (obrane z kości).
- Zaciągnąć śmietaną dokładnie rozkłóconą z żółtkiem, podgrzać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS