A A+ A++

Przepyszny esencjonalny barszcz na dziczyźnie. Sekretem smaku są suszone grzyby, korzenne przyprawy i domowy zakwas buraczany. Tego smaku nie da się z niczym porównać.

  • 50 dag dziczyzny
  • 50 dag buraków
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • kawałeczek cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • kawałek skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2-3 suszone grzyby
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 3 szklanki kwasu buraczanego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • surowe żółtko
  • 1/2 szklanki przetartych przez sito wiśni
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • Dokładnie wyszorowane buraki upiec w piekarniku. Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Umytą dziczyznę włożyć do rondla, dodać przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, cebulę i grzyby. Zalać przegotowaną wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, a następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 90 minut.
  • W połowie gotowania wrzucić włoszczyznę. Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn, połączyć z przecedzonym rosołem z dziczyzny, wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, zagotować.
  • Wlać kwas buraczany, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać przetarte przez sito wiśnie, pokrojone w cienkie paseczki grzyby i pokrojone w kostkę mięso (obrane z kości).
  • Zaciągnąć śmietaną dokładnie rozkłóconą z żółtkiem, podgrzać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAktor po 30 latach zwolniony z serialu. Odmówił szczepienia
Następny artykułSzefowie nie muszą bać się kar za przymuszanie do szczepień. Jest stanowisko PIP