wczoraj (11:54)
Sprawdzony przepis na aromatyczny sos grzybowy. Jest kremowy, zawiesisty i ma głęboki smak. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, makaronem, kaszą, kotletami ziemniaczanymi czy jarskimi gołąbkami. Wypróbujcie koniecznie.
3.0
(1 głos)
123RF
Składniki
- 1,5 kg grzybów mieszanych (maślaki, koźlaki, podgrzybki, zajączki itp.)
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 4 żółtka
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 l słodkiej śmietanki
- 3-4 łyżki siekanej pietruszki
- sól, pieprz
- kwasek cytrynowy
Przepis
- Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę.
- W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę, dodać pietruszkę i chwilkę podusić.
- Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez 10-15 min. pod przykryciem często mieszając.
- Żółtka i mąkę roztrzepać ze śmietanką i powoli wlewać do grzybów, ciągle mieszając, aż do zagotowania sosu.
- Gdyby był za gęsty, rozprowadzić odrobiną mleka.
- Zestawić z ognia i doprawić kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Sosy
-
Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką
-
Chutney morelowy do mięs
-
Biały sos czosnkowy do pizzy. Jak go przygotować?
-
Sos grzybowy
-
Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy
-
Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad
-
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
-
Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
-
Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
Zobacz więcej: Grzyby
-
Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna
-
Wigilijna zupa grzybowa. Najprostszy przepis
-
Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni
-
Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS