A A+ A++

wczoraj (11:54)

Sprawdzony przepis na aromatyczny sos grzybowy. Jest kremowy, zawiesisty i ma głęboki smak. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, makaronem, kaszą, kotletami ziemniaczanymi czy jarskimi gołąbkami. Wypróbujcie koniecznie.

3.0

(1 głos)

Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?

123RF

Składniki

  • 1,5 kg grzybów mieszanych (maślaki, koźlaki, podgrzybki, zajączki itp.)
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l słodkiej śmietanki
  • 3-4 łyżki siekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy

Przepis

  • Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę.
  • W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę, dodać pietruszkę i chwilkę podusić.
  • Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz. Dusić przez 10-15 min. pod przykryciem często mieszając.
  • Żółtka i mąkę roztrzepać ze śmietanką i powoli wlewać do grzybów, ciągle mieszając, aż do zagotowania sosu.
  • Gdyby był za gęsty, rozprowadzić odrobiną mleka.
  • Zestawić z ognia i doprawić kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczny sos grzybowy. Jak go przygotować?

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

d1ghbqt

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

Zobacz więcej: Sosy

  • Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką

    Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką

  • Chutney morelowy do mięs

    Chutney morelowy do mięs

  • Biały sos czosnkowy do pizzy. Jak go przygotować?

    Biały sos czosnkowy do pizzy. Jak go przygotować?

  • Sos grzybowy

    Sos grzybowy

  • Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy

    Kuchnia z 1000 i jednej nocy. Chutney figowy

  • Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów

    Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

  • Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

    Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

  • Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

    Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

  • Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

    Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

  • Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

    Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

Zobacz więcej: Grzyby

  • Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna

    Zupa grzybowa z puree z kalafiora. Kremowa i aromatyczna

  • Creamy Mushroom Soup

    Wigilijna zupa grzybowa. Najprostszy przepis

  • Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni

    Grzybowy proszek bez chemii i konserwantów. Wyjątkowy przysmak do spiżarni

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

    Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOdbierz telefon i spełnij obowiązek spisowy
Następny artykułCzernina – najbardziej kontrowersyjna polska zupa. Jak ją zrobić?