A A+ A++
fot. materiały prasowe

Powszechnie znane jako glony. Kojarzone przede wszystkim z rozmaitymi preparatami odchudzającymi. Coraz częściej włączane do codziennych jadłospisów osób dbających o kondycję zdrowotną i świetną formę. Tytułowe algi morskie, bowiem o nich będzie niniejszy poradnik, to jeden z najbardziej zalecanych produktów z kategorii tak zwanych „superfoods”. Co takiego w nich jest, co przesądza o ich wysokiej jakości? Więcej na ten temat poniżej.

Małe istotki

W zasadzie algami określa się drobne gatunki organizmów jedno- bądź wielokomórkowych, które już stulecia temu znalazły swoje zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak także i w dziedzinie medycyny i farmaceutyki. Obecnie mile widziane są w branży spożywczej. Ich docenienie wiąże się zaś w głównej mierze z olbrzymią ilością cennych wartości odżywczych oraz mnogością zawartych w nich minerałów i witamin, które niesamowicie korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. Z nietuzinkowej roli alg czy jak ktoś woli glonów doskonale zdawali sobie sprawy już pierwsi mieszkańcy dawnego Dalekiego Wschodu, dla których od zarania dziejów ten rodzaj produktów spożywczych stanowił zdecydowany numer jeden w klasycznym, stałym menu. Musimy dodać, że prozdrowotne właściwości sprawiły, iż w pewnym momencie algi tu charakteryzowane zaczęto wykorzystywać do tworzenia solidnej jakości preparatów suplementowych jak chociażby te dostępne na stronie rekomendowanego dystrybutora tego typu produktów, to jest sklepswanson.pl. Super żywność w formie alg w ostatnich latach wydaje się wracać do łask konsumentów. Doceniono zwłaszcza brunatnice, jak także mikroalgi, zielenice oraz krasnorosty. Wszystkie one stanowią wodorosty jakie przeznaczone są do jedzenia przez człowieka. Podobnie wartościowe, a na pewno królujące w stosunkowo niedługim czasie okazują się być chlorella oraz spirulina.

W wielkim skrócie

Wyżej wspomniane, dwa ostatnie rodzaje alg morskich zasługują na szczególne wyróżnienie, gdyż to one pełne są odżywczych składników wyjątkowo korzystnie wpływających na ludzki organizm. Mowa tu oczywiście o modnej dziś spirulinie, czy chlorelli. Pierwsza z wymienionych stanowi istną kopalnię witamin z grupy B, A, K, C, E, D. Dodatkowo, znajduje się w niej bogactwo magnezu, czy beta-karotenu. Nic tak jak spirulina nie poprawia odporności i pracy całego systemu immunologicznego. Co więcej, to właśnie ta alga odpowiedzialna jest za osłanianie błony śluzowej żołądka. Chlorella zaś należy do zielenic i jak sama jej nazwa na to wskazuje- przepełniona jest bardzo cennym dla nas chlorofilem odpowiadającym za jej zielonkawy odcień. Nie tylko jednak o kolorze przesądza obecność tegoż składnika w omawianym typie algi. Glony tego rodzaju obfitują w kwas foliowy i aminokwasy. Dodatkowo, działają detoksykująco, pozwalając bardzo szybko wyzbyć się wszelakich szkodliwych substancji z organizmu. Zabezpieczają przed rozwojem raka, w tym zwłaszcza nowotworów piersi. Poprawiają ogólną wytrzymałość oraz kondycję. Przyspieszają procesy gojenia się ran.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIle szpiega w pisarzu?
Następny artykułJak ożywić klasyczną stylizację?