1 godz. 42 minuty temu
Kardamon to jedna z przypraw, którą znajdziemy w każdym większym supermarkecie. O jego właściwościach leczniczych wiadomo nie od dziś. Jest znany jako pogromca rakowych komórek w jelitach i właśnie dlatego warto wdrożyć go do codziennej diety, lecz nie należy przesadzać z jego ilością z kilku ważnych przyczyn.
Anyż, imbir, kurkuma, cynamon – niemal każdy, kto nieco więcej gotuje, ma te przyprawy w swojej kuchni. Świetnie podbijają smak potraw i komponują się z poszczególnymi składnikami, ale ich główną zaletą jest to, że doskonale działają na nasze zdrowie:
- wpływają na kondycję naszej skóry
- wspomagają odporność
- pobudzają do pracy układ trawienny
Jak widać, zalet jest sporo, ale wśród wyżej wymienionych przypraw powinna znaleźć się jeszcze jedna – kardamon.
Roślina ta, doceniona pierwotnie przez Chińczyków w starożytności, rośnie jako bylina i osiąga od 2 do 4 metrów wysokości. Posiada podziemne kłącze, a nad nią znajdują się podłużne liście na długich łodyżkach. Liczne, charakterystyczne kwiaty wyrastają z pojedynczej, płożącej się po ziemi łodygi w formie przypominającej kłos.
To, co najcenniejsze dla człowieka, czyli nasiona kardamonu, znajdują się zamknięte wewnątrz owocni o eliptycznym kształcie i rowkowatej strukturze. Kształtem przypomina torebkę.
W sklepie dostaniemy suszony kardamon w formie całych nasion lub pod postacią proszku, ale Europejczycy o jego leczniczym działaniu przekonali się dopiero w XII wieku.
Zobacz także: Cynamon, kardamon, czy anyż. Przyprawy, które podkręcą smak kawy
Okazuje się, że regularnie spożywany kardamon może zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu. W naprawdę niewielkiej ilości kardamony znajdziemy całe bogactwo naturalnych dóbr. Kardamon zawiera:
- Witaminę C
- Tiaminę
- Ryboflawinę
- Niacynę
- Witaminę B6
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Sód
- Potas
- Cynk
Lista witamin i minerałów znajdujących się w kardamonie, jest całkiem pokaźna. Ale na co dokładnie działa ta przyprawa? Najczęściej wykorzystywana jest do wspomagania leczenia przewodu pokarmowego.
Zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dlatego kardamon świetnie sprawdza się zarówno przy niestrawności, jak i przy przewlekłym nieżycie żołądka, jako leczenie wspomagające.
Przyprawą tą powinni zainteresować się także wrzodowcy. Osoby cierpiące na występowanie wrzodów w przewodzie pokarmowym latami zmagają się z bolesnymi objawami tej choroby. Kardamon niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie Helicobacter pylori, będące przyczyną powstawania wrzodów.
Nie tylko jelita i żołądek będą ci wdzięczne za wprowadzenie kardamonu. Kiedy dopadnie nas przeziębienie, kardamon także sprawdzi się doskonale w walce z chorobą. Pomoże w załagodzeniu kaszlu i udrożnieniu górnych dróg oddechowych.
Zobacz też: 5 niesamowitych właściwości kardamonu
Najnowsze badania wykazały również, że kardamon posiada potencjał leczniczy w przypadku stanów zapalnych, dolegliwości układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi. Odkrycie to jest wciąż pogłębiane i badane. Naukowcy z Florida A&M University wciąż badają kardamon pod tym kątem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS