Jedzenie za dwoje nie polega na ilości, a jakości. Zdrowe, wartościowe posiłki są priorytetem dla kobiet w ciąży – szczególnie w nadchodzących miesiącach, kiedy wyższa temperatura wywołuje uczucie zmęczenia i odwodnienia. Wraz z latem przychodzi jednak pora na pyszne owoce i warzywa, które nie tylko pomogą pokonać upał, ale także dostarczą niezbędnych wartości odżywczych i zaspokoją ochotę na cukier. Sprawdź, jakie produkty warto dodać do diety w najbliższych miesiącach.
Zdrowe odżywianie jest kluczowe zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka, ponieważ to, co kobieta je i pije w czasie ciąży, jest jednocześnie źródłem pożywienia jej potomstwa. Eksperci z Amerykańskiej Szkoły Położnictwa i Ginekologii (ACOG) zalecają, aby dieta obejmowała różnorodne pokarmy i napoje, które dostarczają składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju dziecka.
Przyszłe mamy powinny zadbać o jak najbardziej zbilansowaną dietę, pełną wartościowych składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę, czy w posiłkach znajduje się odpowiednia ilość najpotrzebniejszych mikroskładników, czyli żelaza, cynku, jodu, kwasu foliowego oraz witamin A, D, C i E. W ciąży niezbędna jest odpowiednia suplementacja, jednak niedobory można uzupełnić korzystając również z sezonowych warzyw i owoców, aby podstawowym źródłem składników odżywczych była przede wszystkim dieta. Kobietom w ciąży, zwłaszcza latem, zaleca się również picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie i jedzenie regularnych posiłków – radzi Katarzyna Różycka, dietetyk kliniczny.
Na jakie sezonowe warzywa i owoce należy więc zwrócić uwagę w nadchodzących miesiącach, by zadbać o zdrowie swoje i dziecka? Oto lista najważniejszych produktów:
Botwina to nic innego, jak jadalne korzenie, łodygi i młode liście buraka ćwikłowego. Dla przyszłych mam jest ona przede wszystkim źródłem kwasu foliowego i żelaza, w które jest niezwykle bogata. Może również przynieść ulgę kobietom w późniejszych miesiącach ciąży, ze względu na właściwości odtruwające i odkwaszające organizm, dzięki którym jest doskonałym lekiem na dotkliwą zgagę.
Szparagi zawierają szereg właściwości i wartości odżywczych, posiadając jednocześnie niewiele kalorii. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, dlatego jedzenie ich zaleca się zwłaszcza kobietom w ciąży. Ze względu na wysoką zawartość asparaginy, związku wspomagającego pracę nerek i odpowiedzialnego za odpowiednie nawodnienie organizmu, dobrze jest spożywać je podczas letnich upałów.
Uwielbiany przez Polaków bób jest źródłem wielu składników odżywczych. To świetny wybór dla kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika, potasu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Przyszłe mamy powinny jednak uważać – bób posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego spożywanie go w większych ilościach nie jest wskazane dla kobiet zmagających się z cukrzycą ciążową.
W przeciwieństwie do wielu roślin strączkowych, fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednia dla cukrzyków i kobiet w ciąży. Przyszłym mamom poleca się szczególnie zieloną odmianę, bogatą w kwas foliowy, witaminę A i żelazo. Ponadto, białko fasolki szparagowej ma skład podobny do składu białka znajdującego się w mięsie, dlatego zalecana jest szczególnie kobietom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Maliny uchodzą za jedne z najzdrowszych owoców, ze względu na wysoką zawartość wartościowych składników odżywczych. Są bogate m.in. w cenny potas, wapń, cynk i magnez. Są także świetnym źródłem witaminy C i żelaza – jednego z najważniejszych pierwiastków w diecie przyszłych mam.
Dzięki zawartości kwasów i pektyn, agrest doskonale wspomaga trawienie, dlatego poleca się go szczególnie osobom zmagającym się z zaparciami i wzdęciami. Ponadto, jest bogaty w magnez i fosfor, które wraz z wapniem odpowiadają za kształtowanie się układu kostnego dziecka. Podobnie jak fasolka szparagowa, owoce agrestu mają niski indeks glikemiczny i są bezpieczne dla kobiet w ciąży.
Wysoka zawartość potasu sprawia, że czereśnie wspomagają pracę nerek i usuwają z organizmu nadmiar soli. Owoce te są również źródłem jodu, pierwiastka szczególnie ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Przyszłe mamy powinny zwracać jednak uwagę na ilość zjadanych czereśni, ze względu na ich ciężkostrawność i wysoką kaloryczność.
Wbrew wielu mitom, jedzenie truskawek w ciąży nie wywołuje alergii u kobiet, które wcześniej się z nią nie zmagały. Wprost przeciwnie, owoce te zawierają wiele witamin szczególnie zalecanych przyszłym mamom. Są bogate m.in. w witaminę C, która nie tylko wspomaga odporność organizmu, ale również odpowiada za przyswajanie żelaza, znajdującego się w innych produktach.
Jedzenie arbuza w ciąży jest wskazane szczególnie podczas upalnego lata, ze względu na jego wartości nawadniające organizm. Owoc działa moczopędnie, chroniąc przed infekcjami dróg moczowych, a także poprawia wygląd i strukturę skóry.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS