A A+ A++

Witaminy należą do składników odżywczych, bez których organizm człowieka nie może właściwie funkcjonować, a których, poza pewnymi wyjątkami, sam nie syntetyzuje. Witaminy wpływają na rozwój, stan zdrowia i wydolność organizmu. Muszą być dostarczone organizmowi z codzienną dietą.

[TELE-DYŻUR EKSPERTA]

W środę możecie porozmawiać o witaminach i nie tylko z lek. Marią Czarnobilską. Jeśli macie pytania – wykręćcie numer 12 200 00 10.
Nasza ekspertka będzie odbierać Wasze telefony w godzinach od 12:00 do 13:30.

Produkty spożywcze różnią się jednak znacznie zarówno pod względem występowania w nich witamin, jak i pod względem ich ilościowej zawartości. Nie ma jednego produktu, który byłby w jednakowym stopniu źródłem wszystkich witamin.

Źródłem witamin w diecie człowieka są:

  • żywność naturalnie zawierająca witaminy
  • produkty spożywcze wzbogacane w witaminy
  • suplementy diety oraz preparaty farmaceutyczne.

Prawidłowa i urozmaicona dieta dostarcza odpowiednich ilości witamin, a jednocześnie nie zagraża ich przedawkowaniem. Jednakże w przypadku równoczesnego spożywania produktów wzbogacanych w witaminy i suplementów diety zawierających witaminy może dochodzić do ich nadmiernego spożycia, które może być niekorzystne dla zdrowia.

Źródło: Medycyna Praktyczna

Zobacz również:

Magia na talerzu, czyli witaminy i sole mineralne zaklęte w owocach i warzywach

Magia na talerzu, czyli witaminy i sole mineralne zaklęte w owocach i warzywach
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSensacja w Turynie! Wysoka porażka Juventusu. “To mogło się skończyć ciężką kontuzją” [SKRÓT ELEVEN]
Następny artykułNowa odmiana koronawirusa. W Szkocji najwyższy stopień restrykcji