A A+ A++

Dieta cukrzycowa – ogólne zasady

Dieta cukrzycowa powinna być dopasowana do rodzaju cukrzycy, na którą cierpi pacjent. Dieta ta ma przede wszystkim ograniczać ilość węglowodanów w posiłkach. Mowa tu o węglowodanach prostych (czyli słodyczach, owocach, napojach słodzonych) i złożonych — ryż, kasza, makaron, chleb czy ziemniaki. W ciągu dnia ilość węglowodanów nie powinna przekraczać 100–150 g. Węglowodany można dowolnie dopasowywać — dobrze jest postawić na ciemne, razowe pieczywo, ryż brązowy, gruboziarniste kasze, komosę ryżową. Owoce lepiej spożywać raz na dobę.

Dobór węglowodanów powinien odbywać się tak, żeby mieć na uwadze kontrolę poziomu glikemii. Zalecane jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, w czym pomoże znajomość zasad przyrządzania posiłków. Warto wiedzieć, że produkty rozgotowane, jak np. makaron, będą miały wyższy indeks glikemiczny niż te ugotowane al dente.

Dieta cukrzycowa — jak komponować posiłki?

Dieta cukrzycowa zakłada spożywanie kilku, najlepiej pięciu, posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach czasu. U niektórych osób, u których pojawia się problem z nocnym niedocukrzeniem, zaleca się szósty posiłek przed położeniem się spać.

Bardzo ważny jest pierwszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie. Najlepiej, by było ono białkowo-tłuszczowe. W krótkim czasie po przebudzeniu reakcja na zjedzony cukier jest największa, najłatwiej wtedy o hiperglikemię. Jeśli zatem cukrzyk zje śniadanie pozbawione węglowodanów, łatwiej jest kontrolować poziom glikemii już od rana przez cały dzień. Drugim ważnym posiłkiem jest kolacja — zawartość węglowodanów w ostatnim posiłku przed snem ma duże znaczenie dla utrzymania poziomu cukru we krwi na odpowiednim poziomie.

Dieta cukrzycowa — jadłospis i przepisy

Poniżej zamieszczamy przykładowy jadłospis diety cukrzycowej wraz z przepisami. Najlepiej jednak, aby dietę skomponował wyspecjalizowany dietetyk. Dzięki temu można mieć pewność, że dieta jest właściwie dobrana, nie dochodzi do spadków lub wzrostu poziomu cukru.

Śniadanie:
Sałatka z pieczywem
pierś kurczaka upieczona w piekarnika i pokrojona na kawałki, rukola, pokrojona w kostkę papryka i ogórek, natka pietruszki, oliwa z oliwek (5 g), 2 kanapki z chleba pełnoziarnistego (około 70–80 g) posmarowane delikatnie masłem (około 5–10 g),

Drugie śniadanie:
Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu ≤1% (200 ml) z pomarańczą
Nalej jogurt do niewielkiej miseczki, dodaj pokrojoną (połówkę) w kostkę pomarańczę (100 g) i posyp całość wiórkami kokosowymi (5 g)

Obiad:
I danie: zupa brokułowa
zagotuj wodę, włóż włoszczyznę, brokuły (100 g), ziemniaki (70 g). Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól. Gotuj do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Gotową zupę zmieszaj z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu ≤1% (około 50 ml)

II danie: schab duszony na patelni (około 100 g) – schab uduś na patelni dodając ulubione przyprawy, dodaj pieczarki dla smaku. Ugotuj kaszę bulgur (40 g suchej kaszy). Ugotuj kalafior (100 g) i podawaj go z odrobiną oliwy (5 g)

Podwieczorek
Koktajl z truskawkami
truskawki świeże lub mrożone (100 g) zblenduj z orzechami (15 g), dodaj łyżeczkę masła orzechowego i pół jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu ≤1% (około 50 ml)

Kolacja
Kanapki z rzodkiewką
Posmaruj masłem (5 g) dwie kromki chleba razowego, nałóż na to 2 plasterki chudej wędliny (około 30 g), następnie sałatę i pokrojoną rzodkiewkę.

DD

Zobacz, jak prawidłowo wykonać pompki. Ćwiczenie demonstruje trenerka z Calypso Fitness Club

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEuropejskie giełdy pozostają w tyle za amerykańskimi. Ale to się wkrótce może zmienić
Następny artykułPolonez w wykonaniu najmlodszej grupy słubickiej Bohemy