Joanna Krzewińska
15-10-2020 (13:21)
Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos z kisoznymi ogórkami. To jest pomysł Joanny, autorki bloga “Królestwo Garów” na rodzinny obiad. Zrazy najlepiej smakują z kaszą gryczaną.
Oceń jako pierwszy:
Królestwo garów
Składniki
- 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka)
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 ogórków kiszonych
- 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy),
- sól
- cukier
- listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- masło klarowane lub masło i olej
Przepis
- Cebule pokrój w piórka, a ogórki kiszone w półplasterki.
- Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z 2 łyżkami oleju.
- Smaż kotleciki z obu stron na rumiano (ok. 1 minutę z każdej strony).
- Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
- Cebulę przełóż do mięsa, wlej bulion, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.
- Do mięsa dodaj ogórki, duś jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
Zobacz więcej: Zrazy
-
Pomysł na smaczny obiad – zrazy wieprzowe z sosną
-
Zrazy polowe Napoleona I. Receptura z 1882 roku
-
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami
-
Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę
-
Zrazy polowe według receptury z 1882 roku
-
Zrazy wołowe po staropolsku. Prosty sposób na pyszny obiad
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad
-
Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
Zobacz więcej: Ogórki
-
Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz. Idealny na upał
-
Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu
-
Sól ogórkowa. Oryginalny dodatek do dań
-
Sos czosnkowy – przepis z Włoch
-
Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych
-
Ogórki małosolne z dużym przytupem
Zobacz więcej: Szynka
-
Pieczeń cielęca. Smakuje na ciepło i na zimno
-
Pieczeń wieprzowa według Ewy Wachowicz. Idealna na Wielkanoc
-
Pieczona szynka z majerankiem
-
Szynka pieczona z czosnkiem
-
Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki
-
Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS