A A+ A++

Joanna Krzewińska

15-10-2020 (13:21)

Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos z kisoznymi ogórkami. To jest pomysł Joanny, autorki bloga “Królestwo Garów” na rodzinny obiad. Zrazy najlepiej smakują z kaszą gryczaną.

Oceń jako pierwszy:

Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?

Królestwo garów

Składniki

  • 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka)
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy),
  • sól
  • cukier
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • masło klarowane lub masło i olej

Przepis

  • Cebule pokrój w piórka, a ogórki kiszone w półplasterki.
  • Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z 2 łyżkami oleju.
  • Smaż kotleciki z obu stron na rumiano (ok. 1 minutę z każdej strony).
  • Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
  • Na tej samej patelni zeszklij cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
  • Cebulę przełóż do mięsa, wlej bulion, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.
  • Do mięsa dodaj ogórki, duś jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

dugxq1y

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

Zobacz więcej: Zrazy

  • Pomysł na smaczny obiad - zrazy wieprzowe z sosną

    Pomysł na smaczny obiad – zrazy wieprzowe z sosną

  • Zrazy polowe Napoleona I. Receptura z 1882 roku

    Zrazy polowe Napoleona I. Receptura z 1882 roku

  • Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami

    Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami

  • Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę

    Zrazy mielone z kapustą. Rodzina poprosi o dokładkę

  • Zrazy polowe według receptury z 1882 roku

    Zrazy polowe według receptury z 1882 roku

  • Zrazy wołowe po staropolsku. Prosty sposób na pyszny obiad

    Zrazy wołowe po staropolsku. Prosty sposób na pyszny obiad

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

    Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

Zobacz więcej: Ogórki

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz. Idealny na upał

  • Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu

    Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu

  • suszone kiszone ogórki

    Sól ogórkowa. Oryginalny dodatek do dań

  • Sos czosnkowy - przepis z Włoch

    Sos czosnkowy – przepis z Włoch

  • Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych

    Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych

  • Ogórki małosolne z dużym przytupem

    Ogórki małosolne z dużym przytupem

Zobacz więcej: Szynka

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Pieczeń cielęca. Smakuje na ciepło i na zimno

  • Pieczeń wieprzowa według Ewy Wachowicz

    Pieczeń wieprzowa według Ewy Wachowicz. Idealna na Wielkanoc

  • Pieczona szynka z majerankiem

    Pieczona szynka z majerankiem

  • Szynka pieczona z czosnkiem

    Szynka pieczona z czosnkiem

  • Pieczona szynka z ziołową nutą

    Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki

  • Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolska może być wodorową potęgą
Następny artykułWłamali się do domu i ukradli samochód. Już siedzą za kratkami