oprac. Katarzyna Gileta
09-10-2020 (06:38)
Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach “Urody Życia” wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
3.0
(2 głosy)
Smakoterapia
Składniki
- marchew i biała pietruszka – po 3 szt.
- seler, korzeń, nieduży – 1 szt.
- cebula – 2 szt.
- seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
- świeży imbir – 3-centymetrowy kawałek
- laska cynamonu – 1 szt.
- przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
- świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
- natka pietruszki – 1 pęczek
- świeża kolendra – ½ pęczka
- szczypiorek – ½ pęczka
- kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
- grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) – 350 g
- suszony grzyb
- suszony daktyl
- sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
- ocet jabłkowy – 3 łyżki
- czosnek – 5 ząbków
- sok z cytryny – 1 lyżka
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)
Przepis
Wykonanie (według pięciu przemian):
Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:
- O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
- Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
- M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
- W (woda): sól,
- D (drzewo): natka pietruszki (część),
- O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
- Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
- M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
- Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
- W: sól,
- D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
- O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
- Z: suszony daktyl (1 szt.),
- M: pieprz (do smaku),
- W: sól.
- Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
- D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
- O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.
Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.
Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:
- Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
- Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
- Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
- W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
- Zalej gorącym wywarem.
- Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
- Ekstaza smakowa gwarantowana!
Więcej przepisów na dania wzmacniające odporność znajdziecie w książce Iwony Zasuwy “Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok”
(Materiały prasowe)
Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z komosą ryżową i granatem
-
Pierogi ruskie
-
Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem
-
Groszkowy makaron w pomidorach z groszkiem i fasolą
-
Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem
-
Domowa bulionetka warzywna – wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
Zobacz więcej: Zupy
-
Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
-
Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad
-
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
-
Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
-
Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
-
Flaczki z boczniakow
-
Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona
-
Żur wigilijny
-
Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
-
Soczewicowa pasta kanapkowa
-
Chińska zupa pełna smaku i aromatu
-
Kurczak pieczony z pigwą
-
Surówka z warzyw i ananasa
-
Kremowa zupa pomidorowa
-
Ewa Wachowicz poleca przepis na golonki indycze w piwie
-
Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
-
Surówka z marchewki i kolendry
-
Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie
-
Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser
-
Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
-
Szybka sałatka z marchewki do obiadu
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS