Bananowce atakuje groźny gatunek grzyba. W sieci pojawiły się informacje, że wszystkie bananowce wkrótce obumrą a w sklepach nie będą już dostępne te pyszne, słodkie owoce. Czy to prawda? Rozwiewamy wątpliwości!
Jeszcze 60 lat temu na rynku królowała odmiana bananów Gros Michel. Zaatakowała ją tzw. choroba panamska, która jest wywoływana przez gatunek grzybów Fusarium oxysporum f. sp. Cubense. Grzyb był odporny na wszelkie dostępne w tym czasie preparaty. W wyniku choroby, obumarły wszystkie bananowce tej odmiany. Patrząc na te doświadczenia, teraz nie bezzasadne są takie obawy.
Po tej historii, utworzono nowe nasadzenia bananowców odmiany Cavendish, która jest odporna na tę chorobę. W latach 80. XX wieku pojawiała się tzw. rasa TR4, która do teraz rozprzestrzenia się i zbiera swoje żniwo. Jak informuje redakcja gazety.pl to najpoważniejsza choroba bananowców.
Banany wciąż są dostępne w sklepach, chociaż choroba występuje na większości plantacji. Laboratoria intensywnie pracują nad selekcją nowych, odpornych na chorobę odmian bananowców. To oznacza, że dzięki postępowi bananów, wkrótce pojawią się nowe odmiany i bez problemu będzie można nadal rozkoszować się smakiem tych żółtych owoców.
Dlaczego spożywamy hodowlane banany, a nie te występujące naturalnie w przyrodzie? Dzikie banany nie nadają się do jedzenia, bo mają mało miąższu i dużo twardych ziaren.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS