A A+ A++

Bananowce atakuje groźny gatunek grzyba. W sieci pojawiły się informacje, że wszystkie bananowce wkrótce obumrą a w sklepach nie będą już dostępne te pyszne, słodkie owoce. Czy to prawda? Rozwiewamy wątpliwości!

Jeszcze 60 lat temu na rynku królowała odmiana bananów Gros Michel. Zaatakowała ją tzw. choroba panamska, która jest wywoływana przez gatunek grzybów Fusarium oxysporum f. sp. Cubense. Grzyb był odporny na wszelkie dostępne w tym czasie preparaty. W wyniku choroby, obumarły wszystkie bananowce tej odmiany. Patrząc na te doświadczenia, teraz nie bezzasadne są takie obawy.

Po tej historii, utworzono nowe nasadzenia bananowców odmiany Cavendish, która jest odporna na tę chorobę. W latach 80. XX wieku pojawiała się tzw. rasa TR4, która do teraz rozprzestrzenia się i zbiera swoje żniwo. Jak informuje redakcja gazety.pl to najpoważniejsza choroba bananowców.

Czytaj także:  Prosty trik na czyszczenie butelek i słoików!

Banany wciąż są dostępne w sklepach, chociaż choroba występuje na większości plantacji. Laboratoria intensywnie pracują nad selekcją nowych, odpornych na chorobę odmian bananowców. To oznacza, że dzięki postępowi bananów, wkrótce pojawią się nowe odmiany i bez problemu będzie można nadal rozkoszować się smakiem tych żółtych owoców.

Dlaczego spożywamy hodowlane banany, a nie te występujące naturalnie w przyrodzie? Dzikie banany nie nadają się do jedzenia, bo mają mało miąższu i dużo twardych ziaren.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEuropa odmraża turystykę: Włochy w czerwcu otworzą granice
Następny artykułKoronawirus we Włoszech. Rząd zdecydował w sprawie terminu otwarcia granic. Jest dekret