Jak wielu z Was, ja również borykam się czasem z problemami trawiennymi. Jednak w takich sytuacjach sięgam najczęściej po sprawdzone i naturalne metody walki z tymi dolegliwościami. Dziś chciałam zaprezentować Wam mój przepis na herbatkę poprawiającą trawienie. Do jej przygotowania używam mięty, liści laurowych, kminku, kopru włoskiego i lukrecji. Jakie właściwości mają te poszczególne składniki?
Mięta nie tylko poprawia trawienie, ale także działa nieznacznie przeciwbólowo, przeciwzapalnie i uspokajająco. Napar z liści laurowych w medycynie ludowej stosuje się natomiast jako środek wspomagający pracę wątroby i jednocześnie zwiększający wydzielanie kwasu solnego, a przez to poprawiający trawienie. Kminek działa z kolei przeciwskurczowo i wiatropędnie. Podobne właściwości wykazuje koper włoski. Z tego względu jest on powszechnie stosowany w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych żołądka i jelit oraz gazach. Lukrecja natomiast wykazuje właściwości przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a ponadto poprawia wydzielanie enzymów przez trzustkę, ochrania wątrobę oraz wykazuje działanie przeciwwrzodowe.
Dzięki połączeniu tych wszystkich składników w jednym naparze udało mi się uzyskać nie tylko bardzo smaczną ale również skuteczną w problemach trawiennych herbatkę. Pij ją regularnie, a zobaczysz, że Twoje dolegliwości trawienne ustąpią w mgnieniu oka 🙂
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy, miksujemy i przechowujemy w pojemniku. Na herbatę bierzemy 4 łyżeczki proszku, parzymy 10 minut. Gotowe!
Zdrówka kochani:)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS