A A+ A++

Mimo nadchodzącej wiosny obecnie wszyscy tkwimy w martwym punkcie. Każdy z nas próbuje przyzwyczaić się do nowej rzeczywistości.

Życie w ciągłym niepokoju i bezradności może doprowadzić nas do szaleństwa. Kiedy jednak nasze myśli skoncentrujemy na pozytywnych aspektach danego nam czasu na pewno będzie nam lżej. Do elementów, na które mamy teraz realny wpływ, niewątpliwie należy nasza dieta. Brak czasu na gotowanie przestał być dobrą wymówką. Teraz zależy już tylko od Ciebie, co w tym czasie wrzucisz do garnka.

ZASOBY

Niejednokrotnie pisałam już o tym, jak ważny jest plan. Bez względu na to czy w obecnej sytuacji robisz zakupy czy też korzystasz z zapasów, warto abyś przeanalizował/a, z czego możesz przyrządzić pełnowartościowy posiłek. Chaotyczne dobieranie produktów skończy się tym, że Twoja dieta legnie w gruzach. Nie musisz wymyślać skomplikowanych potraw z wyszukanymi składnikami. Możesz wykorzystać proste rzeczy, aby przygotować dla swojego organizmu coś naprawdę dobrego. Na samym końcu podam Ci kilka prostych, kryzysowych przepisów.  Zachęcam Cię, abyś już teraz zastanowił/a się, jakie produkty masz w domu i co możesz zjeść na swój kolejny posiłek.

CHĘCI

Zapewne nadejdzie taki dzień, kiedy wszystko wróci do normy. Wrócisz do pracy, do obowiązków dnia codziennego itp. itd. Wyobraź sobie teraz swoją frustrację, kiedy próbujesz wcisnąć się w dżinsy po miesiącu siedzenia w domu, a one niestety nie chcą z Tobą współpracować… Co wtedy poczujesz? Złość? Żal do siebie? A może będzie Ci przykro? Mam pomysł! Możesz temu w bardzo prosty sposób zapobiec. Jeżeli tu i teraz zaczniesz zastanawiać się, co ląduje na Twoim talerzu unikniesz za jakiś czas tych wszystkich negatywnych emocji. To naprawdę teraz zależy od Twoich chęci i zaangażowania. Każdy z nas w pewnym stopniu ma mniejsze chęci w tak trudnym czasie. Siedzimy przygnębieni, na około coraz gorsze wieści. Jeśli jednak znajdziesz w sobie motywację właśnie teraz, od samego początku będziesz na wygranej pozycji. Zdrowa dieta już teraz poprawi Ci nastrój. Podobnie jak uzyskane efekty. Siedząc na kanapie i jedząc niezdrowe produkty możesz tylko pogorszyć swoje samopoczucie, przytyć, a także w bardzo negatywny sposób wpłynąć na swoją odporność. Zachęcam Cię, abyś już teraz zastanowił/a się, nad dniem, w którym wracasz do normalnego życia. Czy wskoczysz w nie pełen energii z lepszą sylwetką czy wejdziesz ociężale dalej nie mając na nic chęci?

WDZIĘCZNOŚĆ

Wdzięczność.. to takie modne słowo ostatnio. Aż boję się, że nam trochę spowszednieje. Ale czy koło tak mądrego słowa można przejść obojętnie? Chyba nie.. W tak szczególnym czasie postaraj się dostrzegać pozytywy i cieszyć z małych rzeczy. W kontekście stosowania diety ma to ogromne znaczenie. Permanentny stres działa bardzo negatywnie na nasz organizm. Kortyzol (tzw. hormon stresu) wpływa na wiele naszych funkcji życiowych począwszy od zwiększenia apetytu, a kończąc na poważnych zaburzeniach hormonalnych. Najczęściej to, na co narzekamy na co dzień, to brak czasu. Nie mamy czasu na gotowanie, na aktywność fizyczną. Nie mamy czasu na relaks i pobycie z samym sobą. Nie mamy czasu dla naszych dzieci i naszych najbliższych. Staraj się polubić ten czas i wykorzystaj go najlepiej jak możesz. Ugotuj zupę, przygotuj pyszne śniadanie, celebruj chwile z dobrą kawą. Może to dobry czas, aby wypróbować jakiś nowy, zdrowy przepis? Twój organizm doceni te działania bardziej niż Ci się wydaje. Zachęcam Cię, abyś już teraz zastanowił/a się, co możesz dobrego dla siebie zrobić.

RUCH

Hasło “zostań w domu” nie musi oznaczać, że przez cały dzień siedzisz przed komputerem czy na kanapie przed telewizorem. Aktywność fizyczna w kontekście zdrowego stylu życia to bardzo ważny element. Czy początek wiosny to nie jest idealny moment na gruntowne porządki? Tak, tak – możesz wykonać kawał dobrej roboty! I dla siebie i dla swojego mieszkania. Mycie podłóg, porządki w szafie, wyprasowanie sterty ubrań to też ruch! Lepszy niż żaden! A jak już Twoje mieszkanie lśni to pomyśl o treningu dostosowanym do swoich możliwości. Włącz swój ulubiony zestaw ćwiczeń i działaj! Zachęcam Cię, abyś już teraz zastanowił/a się, jaką aktywność dzisiaj wybierzesz.

WYBÓR

W tej chwili sytuacja w sklepach w kwestii zaopatrzenia jest naprawdę bardzo dobra. Jednak jeszcze chwilę temu robiliśmy zapasy, a niektóre półki sklepowe były puste. Z przerażeniem oglądałam, jakie produkty znikały jako pierwsze. I nie mam tu na myśli oczywiście papieru toaletowego czy środków czystości. Niektórzy decydowali się na zakup większych ilości żywności wysokoprzetworzonej, mrożonych fastfoodów, konserw, kolorowych napojów czy słodyczy. A to jest czas, w którym w sposób szczególny powinniśmy wzmacniać swój organizm. Właśnie teraz najbardziej potrzebujemy sprawnie działającego, silnego układu immunologicznego. Wyżej wymienione produkty na pewno nam w tym nie pomogą. Z czego warto korzystać?

  • Kasze – będą zdecydowanie bardziej wartościowe niż wykupowane tonami pszenne makarony. Wybieraj kasze gruboziarniste np. gryczaną, pęczak, świetnym wyborem będzie też kasza jaglana. Jeżeli masz faktycznie ochotę na makaron wybierz pełnoziarnisty, żytni, gryczany – tych o dziwo w sklepach nigdy nie brakuje.
  • Warzywa i owoce – zwłaszcza te z dużą ilością witaminy C, jak papryka, natka pietruszki, kiwi, pomarańcze. Wykorzystuj też czosnek, cebulę, imbir, buraki, które wzmocnią Twoją odporność.
  • Zdrowe tłuszcze – tłuste ryby, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, pestki, awokado – to produkty, których nie powinno zabraknąć w Twojej diecie.
  • Rośliny strączkowe – warto po nie sięgać jako uzupełnienie białka w diecie. Immunolodzy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w swoim ostatnim artykule rekomendowali przejście na dietę roślinną, a  w szczególności unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka. W czasie epidemii sięgaj po ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę – to produkty bardzo wartościowe, a dodatkowo łatwo z nich zrobić zapas.
  • Kiszonki – budowanie mikroflory jelitowej to coś, co teraz powinieneś sobie zafundować. Sięgaj po kiszone ogórki, kapustę, kimchi, a także po fermentowane napoje mleczne.
  • Zamiast kupować niezdrowe produkty z długą datą ważności ugotuj zupę, leczo czy inne zdrowe danie – możesz je swobodnie zawekować lub zamrozić, aby posłużyły Ci na dłużej.

PRZEPISY KRYZYSOWE

WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU 

 

Składniki: 

  • 2 szklanki suchych nasion białej fasoli 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • ok 500ml passaty pomidorowej 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Nasiona fasoli zalej zimną wodą i mocz przez minimum 12 godzin. Następnie ugotuj je do miękkości (w nowej, lekko osolonej wodzie).

Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek wraz ze wszystkimi przyprawami.

Dodaj pomidory i fasolkę i gotuj jeszcze przez chwilę. 

 

 FASZEROWANE BAKŁAŻANY 

 

Składniki:

  • 2 bakłażany 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 4 suszone pomidory 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany przekrój na pół wzdłuż. Skrop łyżką oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok 30-40 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę, papryki, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż warzywa na drugiej łyżce oliwy. Dodaj ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Kulkę mozzarelli zetrzyj na tarce i dodaj do farszu (możesz też nią posypać faszerowane bakłażany- jak wolisz).

Z upieczonych bakłażanów wyjmij łyżką miąższ – pokrój go w kostkę i dodaj do farszu.
Nadziej bakłażany przygotowaną kaszą z warzywami i włóż do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Jeżeli został Ci farsz możesz go wykorzystać jako pyszną sałatkę

 

SMALEC Z FASOLI Z PRAŻONĄ KASZĄ GRYCZANĄ

 

Składniki:

  • ok pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 puszka białej fasoli
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kaszę wymieszaj z oliwą i przyprawami i włóż do piekarnika (190 stopni) na ok 15 minut. W trakcie pieczenia możesz kaszę przemieszać 2-3 razy. Powinna być chrupiąca.

W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę. Dodaj do nich przyprawy.

Fasolę zmiksuj na gładką pastę z odrobinką wody. Dodaj do niej usmażoną cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz uprażoną kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj.

Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszam na mój instagram:

https://www.instagram.com/anna.mazgaj.amdietetyka/?hl=pl

To dla nas wszystkich trudny czas. Tym bardziej staraj się być dla siebie dobry, wykorzystaj ten czas w pozytywny sposób. Trzymam kciuki, aby powrót do normalności był dla Ciebie powodem do dumy, poprzez to, co teraz dla siebie zrobiłeś/aś.

Zapraszam na konsultacje on-line!

Anna Mazgaj
dietetyk kliniczny

AM DIETETYKA
tel. 793 039 036
[email protected]

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSpacer nocą po zakupy
Następny artykułTarta ze szparagami i serem