Czosnek, zarówno świeży, jak i przetworzony, posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wspomaga leczenie infekcji i przeziębień, posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Przeprowadzone do tej pory badania dowiodły, że czosnek poddany procesowi fermentacji (starzenia) wykazuje jeszcze lepszy wpływ na organizm niż jego świeży odpowiednik. Jest to związane ze znacznie wyższą ilością związków mających znaczenie prozdrowotne. Dzięki temu czarny czosnek jest znacznie skuteczniejszy w leczeniu i profilaktyce wielu chorób.
Otrzymywanie
Czarny czosnek jest otrzymywany w procesie dojrzewania czosnku świeżego, który polega na utrzymaniu czosnku w wyższej temperaturze (50-90ºC) i wilgotności (80-90%) przez kilka do kilkunastu dni (zazwyczaj 15-60 dni). W trakcie procesu dojrzewania w czosnku zachodzą zmiany chemiczne, które obejmują m.in. reakcje brązowienia wraz z rozkładem związków złożonych na mniejsze cząstki. Reakcje te wpływają na zwiększenie przyswajalności substancji odżywczych oraz zwiększają stężenie przeciwutleniaczy w czosnku. Dodatkowo, czarny czosnek w procesie starzenia zyskuje na atrakcyjności sensorycznej. Pozytywne zmiany przyczyniają się także do wzrost właściwości prozdrowotnych oraz coraz większej popularności tego produktu. Czarny czosnek może być spożywany zarówno w postaci ząbków, jak i przecieru. Ponadto jest on równie często dodawany do przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: napoje, soki, słodycze i lody.
Wartość odżywcza
Czarny czosnek posiada wiele cennych składników odżywczych. Głównymi składnikami czarnego czosnku są węglowodany złożone, kwasy organiczne i aminokwasy. Jest on ponadto źródłem wielu składników bioaktywnych w tym związków fenolowych, organicznych związków siarki i alkaloidów. W porównaniu do czosnku fioletowego charakteryzuje się również wyższą zawartością błonnika pokarmowego.
Właściwości prozdrowotne czarnego czosnku
Czarny czosnek posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Poniżej opisałam najważniejsze z nich.
-
Zapobiega przeziębieniu i leczy infekcje
Czarny czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk. Jak wykazano, ekstrakt z czarnego czosnku jest substancją o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybiczym. Warto więc po niego sięgnąć w przypadku gorączki i przeziębień. Czarny czosnek wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Regularnie spożywany wspiera układ immunologiczny i wzmacnia odporność organizmu. Swoje właściwości lecznicze czosnek zawdzięcza obecności allicyny – substancji bogatej w siarkę.
-
Korzystnie wpływa na pracę jelit
Dzięki wysokiej zawartości błonnika czarny czosnek korzystnie wpływa na pracę jelit, normalizuje rytm wypróżnień oraz pomaga w walce z zaparciami. Ma również korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej.
-
Chroni wątrobę przed uszkodzeniem
Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że czarny czosnek chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi m.in. przez alkohol. Poleca się jego stosowanie osobom ze stłuszczeniem wątroby i podwyższoną aktywnością enzymów wątrobowych. Jak wykazano substancje w nim zawarte korzystnie stymulują proces regeneracji wątroby oraz zmniejszają proces otłuszczenia komórek wątrobowych.
-
Zawiera sporo antyoksydantów
Czarny czosnek ma kilkukrotnie wyższą aktywność antyoksydacyjną niż ekstrakt z czosnku zwyczajnego. Ten wzrost aktywności przeciwutleniającej przypisuje się zwiększonej ilości polifenoli występujących w czarnym czosnku, która jest od 6 do 7 razy większa niż w przypadku czosnku świeżego. Dzięki wyższej zawartości związków przeciwutleniających, czosnek czarny skutecznie zwalcza wolne rodniki i tym samym opóźnia proces starzenia się organizmu.
-
Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
Stwierdzono, że wyciąg z czarnego czosnku może korzystnie wpływać na zapobieganie otyłości oraz przyczyniać się do spadku masy ciała. Dzięki zmniejszeniu zawartości tkanki tłuszczowej zaobserwowano ponadto obniżenie poziomu cholesterolu. Wykazano również, że czarny czosnek może być pomocny w normalizacji poziomu cukru we krwi. Pomaga również w obniżaniu ciśnienia tętniczego. Czarny czosnek wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
-
Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że czarny czosnek spożywany regularnie może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Ekstrakt z czarnego czosnku wymusza na komórkach nowotworowych uruchomienie procesu naturalnej śmierci komórek oraz uniemożliwia komórkom nowotworowym namnażanie się.
-
Działa przeciwalergiczne
Wykazano, że czarny czosnek może być również pomocy w profilaktyce i leczeniu alergii. Jego stosowanie skutecznie zmniejsza objawy alergiczne.
-
Wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację
Czarny czosnek poprawia koncentrację oraz proces przyswajania informacji. Jest szczególnie polecany dla osób z chorobą Alzheimera.
Brak działań niepożądanych?
Najczęstszymi skutkami ubocznymi, powodowanymi przez spożycie niewielkich ilości surowego czosnku są nieświeży oddech i nieprzyjemny zapach. Spożycie czarnego czosnku nie wywołuje takich efektów. Ponadto ma on słodki, lekko waniliowy aromat, a w smaku przypomina wędzone śliwki. Co więcej, czarny czosnek nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm człowieka. Może wiec być stosowany bez ograniczeń wiekowych.
Czarny czosnek polecam gorąco wszystkim, którzy chcą wzmocnić organizm oraz poprawić swoje zdrowie. Szczególnie warto po niego sięgać w okresie większej zachorowalności na infekcje i przeziębienia. Polecam go również sportowcom, ponieważ wzmacnia siły witalne, poprawia funkcjonowanie mięśni i ścięgien.
Literatura:
- Chen YA, Tsai JC, Cheng KC, Liu KF, Chang CK, Hsieh CW. Extracts of black garlic exhibits gastrointestinal motility effect. Food Res Int. 2018;107:102-109.
- Kimura S, Tung YC, Pan MH, Su NW, Lai YJ, Cheng KC. Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. J Food Drug Anal. 2017;25(1):62-70.
- Liu J, Zhang G, Cong X, Wen C. Black Garlic Improves Heart Function in Patients With Coronary Heart Disease by Improving Circulating Antioxidant Levels. Front Physiol. 2018;9:1435.
- Nurmasitoh T, Sari DCR, Partadiredja G. The effects of black garlic on the working memory and pyramidal cell number of medial prefrontal cortex of rats exposed to monosodium glutamate. Drug Chem Toxicol. 2018;41(3):324-329.
- Ryu JH, Kang D. Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review. Molecules. 2017;22(6). pii: E919.
- Sun YE, Wang W. Changes in nutritional and bio-functional compounds and antioxidant capacity during black garlic processing. J Food Sci Technol. 2018;55(2):479-488.
- Wang WD, Sun YE, Chen HW. Characterization of antioxidant activity of sulfur compounds in black garlic. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2018;64(12):76-80.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS