A A+ A++

GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego sera Złoty Mazur. Powodem jest niebezpieczna bakteria Salmonella Newport wykryta w jednej z próbek produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – zaznacza GIS. Wśród objawów mogą występować biegunka, wymioty, ból brzucha i gorączka

Zalecono, by w przypadku spożycia produktu i wystąpienia objawów zatrucia skontaktować się z lekarzem.

O którą partię sera chodzi?

Ostrzeżenie dotyczy sera Złoty Mazur 150 g z numerem partii 30.08/P6 16:59, datą ważności do 28.11.2024 roku i kodem kreskowym 5900820008406. 

Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska “MLEKPOL” w Grajewie, z siedzibą na ul. Elewatorska 13. Numer weterynaryjny to PL 20041601 WE.

Jakie kroki podjęto?

Zapewniono też, że producent sera niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające – informuje GIS. 

Sanepid uspokaja: Niskie ryzyko epidemii na podtopionych terenach

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułКитай вперше в історії вивів у море всі свої авіаносці: The Telegraph
Następny artykułЕксзаступника голови Нацполіції Тишлека, теща якого підтримує агресію РФ, відправили вчитися на доктора наук