A A+ A++

Według nowego badania przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może pomóc w ochronie przed rozwojem COVID-19.

Naukowcy odkryli związek między osobami stosującymi dietę śródziemnomorską a niższymi wskaźnikami zakażeń COVID-19. Tak wynikać ma z porównań sześciu prac przeglądowych, w których opisane zostały dane zebrane od ponad 55 000 pacjentów.

Dieta śródziemnomorska to schemat odżywiania, który koncentruje się głównie na pokarmach roślinnych, takich jak warzywa, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, a także tłuste ryby — łosoś, śledź, makrela, pstrąg, sardynki, sardele — oraz duże ilości oliwy z oliwek. Mięso i alkohol mogą być również spożywane w mniejszych ilościach.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWójt Gminy Dębica zaprasza na dożynki!
Następny artykułSamochód zderzył się z pociągiem. Dwie osoby nie żyją