Według nowego badania przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może pomóc w ochronie przed rozwojem COVID-19.
Naukowcy odkryli związek między osobami stosującymi dietę śródziemnomorską a niższymi wskaźnikami zakażeń COVID-19. Tak wynikać ma z porównań sześciu prac przeglądowych, w których opisane zostały dane zebrane od ponad 55 000 pacjentów.
Dieta śródziemnomorska to schemat odżywiania, który koncentruje się głównie na pokarmach roślinnych, takich jak warzywa, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, a także tłuste ryby — łosoś, śledź, makrela, pstrąg, sardynki, sardele — oraz duże ilości oliwy z oliwek. Mięso i alkohol mogą być również spożywane w mniejszych ilościach.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS