Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), czyli popularnych słodzików. Eksperci odradzają ich stosowanie w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
Osoby próbujące schudnąć nie powinny stosować substytutów cukru, znanych jako słodziki – ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia w najnowszym raporcie.
Takie zalecenie opiera się na wynikach analizy dostępnych dowodów naukowych sugerujących, że stosowanie słodzików nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci – czytamy w komunikacie WHO, na portalu who-int.
Jak podkreślają eksperci, nie ma dowodów na to, że substytuty cukru pomagają w odchudzaniu. Mogą one z kolei zwiększać ryzyko cukrzycy lub problemów sercowo-naczyniowych.
Jak zaznaczają eksperci WHO, słodziki często dodawane są przez producentów do napojów i pakowanej żywności, a także bezpośrednio przez samych konsumentów do przygotowywanych przez siebie posiłków, a także kawy i herbaty. I to nie daje żadnych korzyści.
WHO odradza stosowania takich substancji słodzących jak: acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.
Eksperci apelują także o ograniczenie w diecie spożywania cukru, jak również odradzają zastępowanie go słodzikami.
Ludzie powinni wzbogacić swoją dietę żywnością zawierającą naturalnie występujące cukry, takie jak te zawarte np. w owocach, lub niesłodzone jedzenie i napoje – mówi Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.
“Słodziki niezawierające cukru nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycz w diecie, zaczynając od wczesnego życia, aby poprawić swoje zdrowie”.
Nowe zalecenie WHO nie dotyczy osób, które już chorują na cukrzycę i stosują niecukrowe substancje słodzące w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS