A A+ A++

Na przygotowanie tego pysznego słodkiego dania wystarczy pół godziny. Schłodzone przed podaniem będzie doskonałym deserem w upalny dzień.

Deser tiramisu, fot. Joanna Biel

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Potrzebne składniki:

– podłużne biszkopty
– 50 ml whisky (opcjonalnie, jeśli deser będą jeść dorośli)
– 50 ml espresso (zimne)
– 250-300 ml śmietany
– 250g mascarpone
– 1-2 łyżki cukru pudru
– kakao (do dekoracji)
– mięta (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
W suchej misce ubijamy śmietanę (nie na sztywno) dodajemy według uznania cukier puder,
mieszamy. Stopniowo dodajemy mascarpone ciągle mieszając aż masa będzie gładka
(jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać śmietanę).
W osobnej misce łączymy kawę z whisky.
W pucharkach lub w jednym naczyniu dno smarujemy delikatnie kremem, później moczymy
biszkopty w kawie wymieszanej z whisky i kładziemy na dno, ciasno obok siebie.
Jak dno naszego naczynia będzie zapełnione – wykładamy na biszkopty część masy.
Później czynność powtarzamy – układamy ciasno biszkopty namoczone w kawie a na nie
masa. Górę posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy listkiem mięty.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułПан і його слуга в Кремлі. Про візит Орбана до Кремля
Następny artykułDanielle Collins kontra Katerina Siniakova | 1/8 finału Strasburga 2024