A A+ A++

Kalafior to zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw, po które z powodzeniem sięgać mogą osoby będące na diecie i dbające o formę oraz szczupłą sylwetkę. Kalafior jest bowiem bogaty w prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne, a przy tym rekordowo niskokaloryczny. Jedna filiżanka posiekanego, surowego kalafiora, ważąca ok 107 gram, zawiera:

  • zaledwie 27 kalorii,

  • 2 gramy białka,

  • 0,3 grama tłuszczu,

  • 5 g węglowodanów, 

  • 24 miligramy wapnia,

  • 16 mg magnezu, 

  • 47 mg fosforu, 

  • 320 mg potasu,

  • 51,6 mg witaminy C

  • 16,6 mikrogramów witaminy K

  • 0,197 mcg witaminy B6 

  • 61 mcg kwasu foliowego. 

Oznacza to, że jedna filiżanka tego warzywa zapewnia aż 77 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K i 10 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i kwas foliowy.

Kalafior jest także cennym źródłem tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny kwasu pantotenowego.

Badania wykazały, że kalafior chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, może zapobiegać nowotworowi piersi, wspomaga trawienie i pracę układu sercowo-naczyniowego, a nawet zapobiega osteoporozie. Lekarze i dietetycy przekonują więc, że powinniśmy sięgać po to warzywo jak najczęściej – spożywając je zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej.

Jednym z prostych i smacznych dań na bazie kalafiora są wegetariańskie steki, które pokochają nie tylko wielbiciele kuchni roślinnej, ale także zatwardziali mięsożercy. Jak je przygotować?

Wegetariańskie steki z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior,

  • oliwa, 

  • sól, 

  • granulowany czosnek, 

  • papryka w proszku. 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm. 

  2. Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni. 

  3. Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty. 

  4. Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. 

  5. Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia. 

  6. Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy. 

Smacznego!

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTrwają prace projektowe Obwodnicy Aglomeracji Warszawskiej
Następny artykułNie było chętnych na działkę za prawie 5 mln zł